Share
Bacalaureat luat cu favoruri sexuale pe care elevele le-au oferit dascălilor

Bacalaureat luat cu favoruri sexuale pe care elevele le-au oferit dascălilor

Niște profesori de colegii sau licee au făcut trafic de influență, fals material în înscrisuri oficiale și instigare la fals material în înscrisuri oficiale,  pentru a ajuta niște elevi să treacă bacalaureatul.  Desigur, nu făceau asta în mod gratuit. Ei au cerut și primit bani de la 30 de elevi pentru a-i ajuta să ia examenul. Dar au acceptat și alimente, servicii de IT sau chiar favoruri sexuale. E cazul unui profesor reîncadrat după pensionare. Te-ai fi așteptat ca, eventual, acesta din urmă să solicite favoruri sexuale de la mama elevei, ținînd cont că liceana îi putea fi nepoată. Nici vorbă. El a obținut favoruri sexuale de la două eleve, așa cum rezultă și din dosarul instrumentat de Direcția Generală Anticorupție.

Nu doar că profita de eleve, dar profesorul le filma când făcea sex cu ele și apoi se lăuda prietenilor

„În loc ca prioritatea sa să conste în oferirea educației elevilor și angajarea în activități de dezvoltare profesională, inculpatul A. M. a urmărit și chiar reușit obținerea unor favoruri sexuale, din partea elevelor, comportament incompatibil cu etica profesiei de dascăl, relevante în acest sens fiind declarațiile martorelor X și Y”. Stenogramele aflate la dosar arată că profesorul a filmat-o cu telefonul pe una dintre eleve în timp ce făceau sex, arătând filmarea unor cunoscuți, pentru a se lăuda: ”vezi, ce bună e?”

Iată un fragment din înregistrarea din  04.07.2013, la ora 16:01:44 (desigur, cu un pic de adaptare pentru a ieși din zona licențioasă), aflată la dosarul cauzei.

  • DOMNUL: Da, nană. Mi-arătă o filmare îi stătea A[…] deasupra, cu fundu’ la el, nană, și-l lucra.
  • SR-S: Păi, el cum a filmat-o?
  • DOMNUL: A filmat-o de la spate. Da, nană. Tu știi ce bună e!
  • SR-S: Îți trimisă ceva sau…?
  • DOMNUL: Nu, mă. Nu. Mi-o arătă pe telefonu’ lui.

După cum se poate observa din datarea stenogramei, lucrurile se întâmplau acum cinci ani. De ce sunt acum iar în actualitate? Pentru că întocmirea dosarelor, judecata pe fond și în apel s-a întins pe această perioadă, sentințele definitive fiind pronunțate la final de ianuarie 2019. Vă dați seama că, de atunci, liceencele care au acceptat să se culce în 2013 cu profesorul adus din pensie, or fi terminat și facultatea și masterul; poate cu știință de carte sau poate folosind (și) știința de pat.

Craiul bătrân s-a ales cu trei ani de închisoare cu suspendare

Lucrurile s-au întâmplat în Drobeta-Turnu Severin, fiind implicați cinci profesori de la diferite colegii și licee de prestigiu din oraș. E vorba de Diana Loredana Arbănaşi, Ofelia Arbănași, Gabriela Moraru,  Paula Loredana Tomoescu și Marius Arbănaşi care se ocupau de organizarea, susținerea și corectarea lucrărilor de bacalaureat. Primele trei au primit șase luni închisoare, a patra un an de închisoare. Inițial cele patru au primit și interdicția de a mai face parte din comisii de examen, interdicție care în apel a fost suspendată. Virilul Marius Arbănași (singurul care a fost reținut pentru 24 de ore) a primit trei ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu suspendare. În plus, Marius Arbănași   nu are voie să predea într-o unitate de învățământ timp de trei ani, iar judecătorii Curții de Apel Craiova au decis să-i confiște 5.000 de euro, bani primiți de la opt elevi, sumele date de aceștia variind între 200 și 1.500 de euro.

Desigur, situația de la Drobeta-Turnu Severin nu se poate generaliza, dar nici nu putem fi naivi să credem că doar acolo s-a  petrecut.  Astfel de comportamente  pot face parte  și ele din inventarul cauzelor care au condus la scăderea nivelul învățământului românesc.

Lasă un comentariu