Share
Avocata studentelor ucise în accidentul de la Jibou vizează obținerea de despăgubiri consistente de la CFR

Avocata studentelor ucise în accidentul de la Jibou vizează obținerea de despăgubiri consistente de la CFR

În 17 mai 2018, cinci studente din Maramureș se întorceau cu mașina de la Cluj Napoca, de la festivitatea de absolvire a facultății pe care au urmat-o în cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare. E vorba de Sara Pop (Sălsig – care-și adjudecase și titlul de șefă de promoție), Claudia Bărbos (Ciocotiş), Mădălina Pârja și Maria Şteţ (Sat Şugatag) și cea care conducea mașina, Sanda Ungur (Răzoare).

Seara, la trecerea la nivel cu calea ferată de pe şoseaua de centură a Jiboului, mașina a fost lovită de trenul Baia Mare – Jibou. Impactul a fost teribil și le-a lăsat fără viață pe patru dintre cele cinci studente. A supraviețuit, rănită, doar șoferița Sanda Emanuela Ungur. Dosarul prin care ea era acuzată de ucidere din culpă a ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou prin luna noiembrie. Sanda Ungur a semnat un ”acord de recunoaştere a vinovăţiei”, prin care accepta încadrarea juridică și pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani.

Însă Curtea de Apel Cluj a dat dreptate celor 20 de apelanți, a desființat sentința  penală (nr.115/15,05.2019) a Judecătoriei Jibou, a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi a trimis dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale.

După accident, presa a consemnat varianta conform căreia instalația de semnalizare a trecerii la nivel cu calea ferată nu a funcționat. Ba chiar că acest aspect ar fi fost anunțat la 112.

”Din cauza încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, nu a mai fost cercetată posibila vinovăție a celor de la CFR. În ziua respectivă s-au efectuat lucrări la instalația de semnalizare de la nivel cu calea ferată. Inculpata și-a schimbat declarația pe parcursul urmăririi penale cu privire la instalație” – a spus avocata Mădălina Dascăl, ce reprezintă familiile victimelor.

Dacă s-ar confirma nefuncționarea semnalele acustice și luminoase de la nivelul căii ferate din Jibou, familiile au șanse de a obține despăgubuiri consistente de la CFR. Aceasta e și miza apelului public făcut de avocata Mădălina Dascăl. Desigur, motivat de aflarea adevărului și nu din motive mercantile.

”Facem apel la toate persoanele care ar putea oferi orice informație relevantă asupra acestui subiect, care să ajute familiile victimelor implicate să afle dacă în ziua respectivă, 17 mai 2018, semnalele acustice și luminoase de la nivelul căii ferate din Jibou,  funcționau sau nu corespununzător. Totodată, rugăm persoanele care au cunoștință despre nefuncționarea  sau funcționarea necorespunzătoare a semnalelor acustice sau luminoase de la nivelul căii ferate din Jibou, atât din perioada respectivă cât și din prezent, să ne contacteze – a transmis avocata  Mădălina Dascăl. Cine are astfel de informații o poate contacta la telefonul 0740 238871 sau prin e-mail la adresa madalina.dascal@yahoo.com.

c

Lasă un comentariu