Share
Un liceu fondat la inițiativa unui băimărean a fost decorat de președintele țării

Un liceu fondat la inițiativa unui băimărean a fost decorat de președintele țării

Cu ocazia Zilei Limbii Române, sărbătorită în 31 august, președintele României, Klaus Iohannnis, a decorat în ajun profesori și instituții de învățământ din diaspora. Printre astfel de instituții s-a numărat și Liceul ”Mihai Eminescu” din Slatina (Ucraina), căruia i s-a conferit  Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria E – „Patrimoniul cultural național”. E o performanță, ținând cont că acest liceu ființează de doar doi ani. În acest scurt interval, liceul condus de prof. Adriana Pop (în foto, a șasea din stânga lui Iohannis) reușit și alte performanțe:  s-a clasat pe locul 6 din 37, la nivel de raion și pe locul 128 (din 306) pe regiune în topul general al liceelor din zonă, obținând rezultate bune inclusiv la olimpiada națională de limba ucraineană.

De ce i-ar interesea aceste aspecte pe maramureșeni?  Poate pentru că acest liceu se află la un pod distanță de Sighet, fiind cel mai apropiat de București dintre toate cele decorate ieri. Dar un argument cu greutate ar fi faptul că acest liceu  e concretizarea unei idei  – însoțită de demersurile adiacente –  aparținând băimăreanului Mihai Cozma, președintele Asociației Culturale  ”Boema OJT” Baia Mare. Dincolo de idee și demersuri, o mulțime de alți factori a concurat la reușită:  receptivitatea autorităților ucrainene,  sprijinul  unor agenți privați din Maramureș  sau al unor oameni care au simțit românește fără ca pentru asta să vadă  în Tisa un obstacol.

De altfel, directoarea Adriana Pop a spus lucrurilor pe nume în fața președintelui Klaus Iohannis. ”Profitând de posibilitățile prevăzute de legislația ucraineană privind învățământul în limba maternă, am reușit să înființăm Liceul «Mihai Eminescu» cu predare în limba română din Slatina. Cu regret vă spun că e o realizare  la care guvernul român nu a avut nicio contribuție, nici măcar formală.  Invocând cerințele diplomatice, ambasada și consulatul nu s-au implicat; invocând probleme financiare, nici Ministerul pentru Românii de Pretutindeni nu ne-a ajutat. Doar sprijinul privat obținut prin intermediul domnului Mihai Cozma și al ONG-ului pe care-l conduce face ca în Slatina să existe  un liceu românesc, purtând numele poetului național […]. E un bun câștigat care trebuie apărat cu orice preț în actuala conjunctură din Ucraina. În acest scop vă solicităm sprijinul pentru a putea repara întreaga clădire în care funcționează liceul, pentru a putea dezvolta în continuare un învățâmânt liceal în limba română la standarde europene. Și a putea respecta normele ucrainene privind spațiul alocat pentru fiecare elev. În prezent liceul e supraaglomerat, din  perspectiva acestor norme. Din mediile ucrainene ne-a parvenit informația că există riscul real ca liceul să fie desființat, dacă nu se încadrează în aceste norme”.

”Distinși profesori de limba română din străinătate și distinși reprezentanți ai instituțiilor care susțin învățarea limbii noastre în afara țării, vă mulțumesc pentru contribuția dumneavoastră! Sunteți cei care insuflați tinerelor generații dragostea de țară, păstrând, prin intermediul limbii, legătura esențială cu România. Totodată, datorită dumneavoastră, cetățenii străini au acces la limba și la cultura noastră. Predarea și învățarea limbii române, ca limbă maternă sau străină, sunt instrumentele principale de transmitere a identității și valorilor românești”- li s-a adresat președintele Klaus Iohannis.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu