Share
Șincaișta Sara Nagy – un loc 1 la concursul internațional  ”Tineri în pădurile Europei” (GALERIE FOTO)

Șincaișta Sara Nagy – un loc 1 la concursul internațional ”Tineri în pădurile Europei” (GALERIE FOTO)

În 25 – 26 septembrie, în parcul natural Olsina din Cehia s-a desfășurat etapa internațională a concursului ”Tineri în pădurile Europei” (Young People in European Forests – YPEF), la care au participat echipe din șapte țări – România, Cehia, Ungaria, Ucraina, Estonia, Lituania și Polonia. Inițial trebuiau să fie 12 țări, însă unele au invocat motive financiare pentru neparticipare. La competiție au fost prezenți elevi de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare – Ancuța Dîrle, Sara Nagy și Sebastian Antonio Toma – coordonați de profesoara Valentina Panas. Ei au fost însoțiti de Georgeta Seghedin, reprezentanta Romsilva, regia care a făcut posibilă participare din  Cehia (vezi echipa – foto sus).

„Concursul a constat în două probe pentru echipele naționale. Una teoretică, de rezolvare a  60 de grile pe tematica pădurilor europene, și alta de realizare și susținere orală a unei prezentări, având ca temă ”Pădurea și apa”. La această secțiune echipele care s-au plasat pe primele două locuri au fost Estonia și Lituania. Nu au avut prezentări mai bune decât a noastră (care a fost singura, de altfel, care a tratat toate cerințele date în regulament), dar au fost susținute oral de elevi care vorbesc fluent limba engleză și care au avut o prezență scenică dezinhibată, naturală. Nu la fel s-a întâmplat cu echipa Cehiei, plasată pe locul al treilea, care a avut cea mai slabă prestație dintre echipele participante, dar ei au fost gazde. A doua secțiune a concursului a vizat abilități practice ale elevilor, desfășurate în pădure, care s-au referit la trasul la țintă cu arma și arcul, calcului vârstei și înălțimii arborilor, tăiatul cu ferăstrăul a unui trunchi de arbore sau aprinsul focului în pădure cu numai trei bețe de chibrit. La toate aceste probe a existat și un barem de timp. Aceste probe au fost rezolvate de către echipe internaționale, formate din trei elevi proveniți din țări diferite. Echipa Sarei Nagy, care a obținut locul I la această secțiune, a fost formată din încă doi elevi din Lituania, respectiv Cehia”, povestește prof. Valentina Panas.

Maramureșenii spun că au avut de învățat multe în urma acestei experiențe și,de asemenea, au văzut diferențele între sistemul nostru de învățământ și cel din străinătate. „Am venit în contact cu elevi și profesori din alte state europene și am avut multe de învățat, în special în privința susținerii unei prezentări pe o temă dată și a formării de abilități practice. Elevii noștri s-au descurcat foarte bine la probele teoretice, dar mai modest la cele care au presupus abilitățile de comunicare într-o limbă străină, în acest caz limba engleză, și cele desfășurate în aer liber. Încă o dată s-au confirmat lacunele sistemului nostru de învățământ, mult prea teoretizat și încărcat cu multă informație. Ne bucurăm însă că eleva Sara Nagy a reușit să obțină pentru România premiul I cu echipa internațională”, mai precizează profesoara de la „Șincai”.

Pentru că Ancuța Dîrle și Sebastian-Antonio Toma sunt din această toamnă studenți, Sara Nagy (clasa a XI-a) își dorește să continue parcursul YPEF, în jurul ei urmând să se formeze altă echipă.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu