Share
”Programul de educație media”: Două unități de învățământ din Maramureș vor funcționa ca școli-pilot-media

”Programul de educație media”: Două unități de învățământ din Maramureș vor funcționa ca școli-pilot-media

”Programul de educație media”, implementat în cadrul unui parteneriat dintre Ministerul Educației  și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), este un demers strategic centrat pe introducerea, în activitatea curentă a profesorilor și elevilor de liceu, concepte de educație media (media literacy).

Obiectivul programului este ca, până în 2030, cel puțin 30% (175.000) dintre elevii de liceu să înțeleagă rolul media într-o societate democratică, să distingă faptele de dezinformare, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze responsabil cu social media.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, în județul nostru vor funcționa ca școli-pilot-media, începând cu semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021,  două unități de învățământ: Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare (foto) și Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației.

Rezultatele imediate, prevăzute prin proiect, sunt:

  • Un model de dezvoltare personală continuă, dezvoltat până în 2023, care va facilita profesorilor formați includerea de elemente de educație media în procesul de predare-învățare, ca parte a activității curente, în cadrul disciplinei/disciplinelor.
  • 600 de profesori de limba și literatura română formați, respectiv 48.000 de elevi care și-au dezvoltat abilitățile necesare pentru a fi cetățeni informați, capabili să interacționeze critic și responsabil cu media, cu imunitate la efectele dezinformării.
  • Un program de formare acreditat pentru profesorii de limba și literatura română și discipline conexe care predau în unități de învățământ liceal, formați în 3 etape: 250 profesori în anul 2021, 200 de profesori în anul 2022, 150 profesori în anul 2023.
  • Un set de mecanisme post-formare și de suport, care include mentorat și îndrumare, observație la clasă din partea formatorilor și profesorilor-mentori, observație și consultare cu profesorii din comunitatea de educație media etc.
  • O platformă online pentru profesori și elevi, care include funcții de formare, post-instruire și monitorizare/evaluare, pentru ca profesorii să își prezinte activitățile, să se conecteze și să primească feedback, precum și să acceseze resurse.
  • Un sistem de monitorizare și evaluare (instrumente, metode etc.), aplicat profesorilor și elevilor participanți în program.
  • Un grup profesoral care deține competențele necesare predării educației media și utilizării mass-media în procesul de predare-învățare-evaluare.
  • Un grup profesoral care deține competențele și profilul necesare pentru a desfășura activități în domeniul educației media, în calitate de trainer/profesori-mentori/facilitatori.
  • Competență transversală educație media (media literacy), dezvoltată în cadrul intervenției educaționale și integrate în programele școlare la nivel liceal.

Lasă un comentariu