Share
Prof. univ. dr. Petru Dunca – vicepreşedinte al Asociaţiei de Prietenie cu Republica Populară Chineză (GALERIE FOTO)

Prof. univ. dr. Petru Dunca – vicepreşedinte al Asociaţiei de Prietenie cu Republica Populară Chineză (GALERIE FOTO)

La finele săptămânii trecute, s-a desfășurat la Târgoviște, Adunarea Generală a Asociației Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză, eveniment la care Maramureșul a fost reprezentat de președintele Filialei Maramureș a Asociației, prof. univ. dr. Petru Dunca. Alături de oficiali ai județului gazdă, la adunare au participat trei reprezentanți ai Ambasadei Chinei la București, precum şi reprezentanţii filialelor asociaţiei din întreaga ţară. Discuțiile au vizat analiza activității asociației pe anul 2017, modificări ale statutului, precum și alegerea unui noi Consiliu  Coordonator al Asociației. Președinte al asociației a fost ales vicepreşedintele Senatului României, Adrian Țuțuianu, iar unul din cei opt vicepreşedinţi aleşi este prof. univ. dr. Petru Dunca, reprezentantul Maramureşului.

Centru Confucius în Baia Mare

În discursul său, prof. univ. dr. Petru Dunca a propus înființarea unui Centru Confucius la Facultatea de Litere din cadrul Centului Universitar Nord Baia Mare, după modelul centrului similar din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, cu care există o bună colaborare. Activitatea acestui centru se va concretiza în burse și schimburi de experiență între cadre didactice și studenți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca și ai unor universități similare din China. În prezent, există un model de bună practică, în sensul că, un cadru didactic din acest centru predă limba chineză studenţilor de la diverse specializări. ”Dorim organizarea de conferințe comune în scopul cunoașterii culturii și civilizației celor două țări, precum și publicarea de studii și materiale în revistele academice atât din China, cât și din cadrul Universității Tehnice. Am propus organizarea unor manifestări culturale în Maramureș, cu participarea reprezentanților Ambasadei Chinei” – a afirmat prof. univ. dr. Petru Dunca.

De la schimburi culturale la schimburi economice

Una dintre propunerile foarte bine primite de participanți a fost cea care privește realizarea unor grupuri de iniţiativă la nivelul județului, prin care să se promoveze, cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie, relațiile economice cu Republica Chineză. ”Ideea de la care am pornit ține de faptul că Maramureșul ilustrează un potențial deosebit, atât sub raportul turismului, cât și al agriculturii. Vor urma, în acest scop, vizite ale ambasadorului Republicii Chineze, precum și ale altor delegații în Maramureș” – a adăugat prof. univ. dr. Petru Dunca. Propunerile făcute au stârnit interesul reprezentanților Ambasadei, fiind privite ca un vector de dezvoltare a relațiilor dintre cele două țări.

China este al 19-lea investitor în România, valoarea schimburilor economice dintre cele două țări fiind de 5 miliarde euro/an.

Dana G. BUZURA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


7 Comentarii în această postare

  1. ceai in san

    Foarte tare.Daca tot nu aduc autoritatile noastre occidentali sa investeasca in fabrici,sa aiba si morosanul unde sa lucreze,poate aduce dom profesor cativa investitori chinezi.Oricum barajul de la Runcu,Aeroportul,Depozitul Ecologic,Universitatea,Parcul Industrial,or fi gata numai cand se va implica poporul pretin.Sa vina ca facem,tenisi,budigai,orice,numai sa resuscitam economia locala.

    Răspunde
    • Sunteți un defetist incurabil, ca un gramofon cu o singură placă și aia zgâriată (nu contează cum semnați, pseudonimul ăsta e chiar simpatic). Dar să faceți mișto de China, o putere economică mondială cu care și SUA e foarte atentă, denotă ori necunoaștere ori rea intenție. Nu catalogați țara după marfa chinezească din Baia Mare, care e cea mai ieftină din China – și evident – de slabă calitate.

      Răspunde
      • muci in ceai

        Nu fiti asa sensibili,iar ironia si bascaleala e chiar bine venita in multe situatii.Presa ar trebui sa fie prima putere de ironie si bascalie la adresa celor care ne conduc si nu numai.Personal nu sunt adeptul laudoroseniei mostenite de la presa si gazetele de perete de pe vremea comunistilor.Si eu si d-voastra stim ca in afara de ceva plimbareala,nu se va alege nimic din infratirile de genul asta.Nu suntem in stare sa facem nimic cu occidentalii,care sincer sa fim,ne dau bani de bancute,floricele si borduri,nimic pentru dezvoltare economica.Doar cei care au fortat regulile si au iesit din tipar au produs dezvoltare,iar noi ne infratim cu toata lumea,tinem simpozioane grandioase si rezultatele sunt tot zero.Filosofeala absoluta cu rezultate slabe.Iar daca nu va plac comentariile,le puteti cenzura cum fac celalalte doua tabere,in care nu se admit comentarii impotriva stapanilor sau a simpatiilor lor politice.Pentru a lauda institutiile nu mai trebuie sa faceti articole,e destul un link catre ei si vedem direct cum se infoaie singuri in pene.Nu deveniti avocatii unora vremelnic ajunsi in functie,sunt pline cimitirele de oameni de neinlocuit,dar in acelasi timp va si inteleg,e greu sa supravietuiesti pe colbul asta si are o vorba Banciu,nu oricine isi permite sa fie un deontolog vertical,neutru,fara partipriuri,lauzi cand e cazul si critici cand gresesc,fara ura si dusmanie,cum se face de obicei.

        Răspunde
        • Văd că după economie vă pricepeți și la presă. Țara asta dă cu mucii-n ceai din cauza celor care se pricep la toate, dar nu pot spune clar un lucru vizibil pe care l-au făcut pentru țară. Cum nu cred că e cazul dvs. vă rog să ne luminați spunând un lucru notabil făcut de dvs.pentru societate (de data asta pseudonimul e mai prost decât precedentul – ceai in san – semn că deja aveți tendința de a coborî nivelul dialogului).

          Răspunde
      • Poate aia doi chinezi din foto fac cat ceilalti la un loc…dar is pozitionati cam pe margine,daca tot sunt asa de importanti!

        Răspunde
  2. Cred ca omul nu avea nicio treaba cu chinezii,ci cu faptul ca noi maramuresenii una vorbim si alta facem.Si mie imi vine sa rad cand ma gandesc ca d-nul Dunca nu a fost in stare sa salveze Universitatea Baia Mare si acum se baga in sindrofii de salvare economica a judetului.Il apreciez pe om ca are curajul sa comenteze in comparatie cu noi ceilalti care nu avem curaj civic..Daca spui de bine de primar,toti opozantii lui te dusmanesc si invers daca ii lauzi pe unul din dusmani,toata gasca aplaudacilor iti este impotriva.Asta se intampla in comunitatile mici.D-nul Dunca sa-si salveze catedra ca in cativa ani o sa trebuiasca sa importe studenti,deoarece greu o sa mai fie 30 de liceeni dornici sa filozofeze.Acum sa credem ca va face el un parc industrial,lucru la care nu se pricep doua armate de consilieri,locali si judeteni,cu toate conducerile lor.Iar omul e ca o placa stricata ca stie ca in acest oras si judet nu ai nici o sansa,salariul minim sau emigrarea.Voi laudati-i ca va este bine.In acest timp inca cativa maramureseni pleaca,pe veci.

    Răspunde
    • 1) Dorul de tătuca ăla care le rezolva pe toate nu a dispărut la unii. Dunca nu avea cum să salveze universitatea de unul singur, vă faceți că nu pricepeți ce e o conducere colectivă (rector și Senat) și democratică. Au fost două tabere: una pro – Cluj și alta pro-Baia Mare. A câștigat prima, din care nu făcea parte Dunca. Nu comentați după ureche. Până la urmă -lăsând la o parte patriotismul local – e discutabil și dacă trecerea la Cluj a însemnat pierdere sau câștig pentru învățământ ori e tot un drac? 2) Vă rog să vă argumentați (nu contează IP-ul sau pseudonimul) cu citat din material sau cu argumente afirmația „Voi laudati-i ca va este bine”. Sau e făcută tot după ureche ori că v-a spus dvs. cineva? Obiecțiile sunt punctuale, nu anulează tot ce-ați spus, ci în aceste segmente vor să înlăture confuzia, necunoașterea ori reaua-intenție.

      Răspunde

Lasă un comentariu