Share
Jumătate dintre adolescenți beau și un sfert fumează

Jumătate dintre adolescenți beau și un sfert fumează

Ieri, un ofiţer din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu specialişti din cadrul Centrului de Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş şi ai Serviciului de Ajutor Maltez s-au întâlnit cu elevii Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” din Baia Mare. Întâlnirea face parte din Campania „19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor”, care se derulează în perioada 01 – 19 noiembrie în unităţile de învăţământ. Ieri au fost abordate  aspecte privind efectele nocive ale consumului de droguri asupra sănătăţii fizice şi psihice. Dar s-au oferit și informaţii privind clasificarea drogurilor, plantele etnobotanice, instalarea dependenţei,şi riscurile în plan infracţional asociate consumului de droguri.

Alcoolul predispune adolescentul la o viață sexuală necorespunzătoare

Tabloul general a fost preluat din ”Manualul de Educație Juridică pentru liceeni”, coordonat de judecătorul Cristi Danileț.

”Mai mult de jumătate dintre adolescenți au consumat alcool cel puțin o dată. Unii beau din teribilism, alții pentru a-și face curaj să comită fapte imorale sau ilegale, iar alții de plăcere. Unii cred că astfel ajung să se simtă maturi, alții vor doar să se distreze. Efectele consumului de alcool sunt negative: creierul este afectat, procesul de învățare și performanța școlară scad, dezvoltarea tânărului este pusă în pericol. Scade inhibiția specifică vârstei și predispune adolescentul la o viață sexuală necorespunzătoare, care poate genera o sarcină nedorită sau contractarea unei boli cu transmitere sexuală. Mai mult, printre cauzele principale de deces ale adolescenților se află accidentele de circulație produse pe fondul consumului de alcool sau a altor substanțe interzise.

În ce privește tutunul, s-a constatat că majoritatea adulților fumători s-a apucat de acest viciu în adolescență și că un sfert dintre adolescenți fumează regulat sau ocazional. Curiozitatea sau anturajul îi convinge pe unii să se apuce de fumat.

Drogurile creează cea mai periculoasă dependență

Cele mai periculoase rămân totuși drogurile nelegale. Ele se găsesc sub mai multe forme: pastile, prafuri care se aspiră, țigări sau injectabile. Ele se vând de către dealeri care, la început, le oferă la prețuri mici sau chiar gratuit, ca apoi să crească prețul pe măsură ce consumatorul devine dependent. În România nu este permisă deținerea de droguri pentru consumul propriu, această faptă fiind infracțiune. De asemenea, cultivarea, depozitarea și vânzarea sunt interzise ”

Lasă un comentariu