Share
Jumătate din școlile maramureșene nu au autorizație sanitară, iar 62% nu au pază ori sisteme video de supraveghere

Jumătate din școlile maramureșene nu au autorizație sanitară, iar 62% nu au pază ori sisteme video de supraveghere

Învățământul este o prioritate națională mai mult la modul declarativ. O demonstrează, la început de an școlar, și datele privind siguranța în școlile maramureșene. Doar 10% dintre școli au pază, iar jumătate au autorizație sanitară sau sisteme de supraveghere video. 62% dintre unitățile școlare nu au nici pază, nici sistem de supraveghere video.  Iar situația se translează de multă vreme de la un an la altul, de la un guvern la altul.

Din totalul de 416 unități de învățământ (dintre care 27 unități particulare) doar jumătate (211) dețineau autorizație sanitară la sfârșitul lunii august.  24 de unități școlare  – grădinițe, școli și licee/colegii situate în Baia Mare, Chelința, Suciu de Sus, Bocicoiu Mare, Șurdești, Giulești, Coltău și Borșa nu sunt împrejmuite  – a precizat Elisabeta Kramarik, șef compartiment investiții în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș.

Numai 42 de unități de învățământ preuniversitar au asigurată paza (41 cu pază proprie și una prin pază societate specializată), iar 185 sunt dotate cu sisteme video (102 în mediul rural și 83 în cel urban). Însă 259 de unități de învățământ preuniversitar nu dispun nici de sisteme tehnice de supraveghere video și nici de pază umană – a detaliat comisarul șef de poliție Radu Cristian.

 

În acest trimestru, nu au fost depuse documentații și, ca atare, nu au fost eliberate autorizații de securitate la incendiu pentru unitățile de învățământ. ISJ Maramureș a identificat principalele cauze pentru neautorizarea privind securitatea la incendiu sunt: începerea lucrărilor de execuție a construcțiilor fără solicitarea/obținerea avizului ● lipsa documentațiilor tehnice la proiectul tehnic, respectiv procesele verbale de recepție la terminarea lucrărilor ●  funcționarea în spații închiriate, în clădiri monument istoric sau bloc de locuințe.

Lasă un comentariu