Share
Haos cu testarea elevilor în școli. Apar noi probleme cu livrarea kiturilor, după ce unele firme s-au retras

Haos cu testarea elevilor în școli. Apar noi probleme cu livrarea kiturilor, după ce unele firme s-au retras

Cu două zile înainte de data la care ar trebui livrate testele de salivă în școli, apar noi probleme, după ce o parte dintre firmele care au câştigat licitaţia s-au retras imediat după semnarea acordului-cadru, potrivit digi24.ro.

Din cele 9 milioane de teste din primul lot care trebuie livrat, în școlile din România vor ajunge săptămâna aceasta doar 5 milioane, așa că rămâne de văzut cum vor fi distribuite aceste teste, pentru ca ele să ajungă la cât mai mulți copii din toată țara.

S-a ajuns la această situație pentru că o parte din firmele care au participat la licitație s-au retras, pe motiv că în momentul de față nu mai au aceeași putere de cumpărare ca în momentul în care a fost demarată licitația. Prețul de achiziție al testelor, între timp, a crescut. În plus, firmele care au rămas să onoreze acest contract nu pot în momentul de față să asigure transportul acestor teste din China, care este țara de origine, către România.

Așadar, dorința guvernului ca toți elevii să fie testați non-invaziv, cu teste de salivă, rămâne deocamdată la stadiul de intenție. Cel mai recent termen avansat de către autorități – atât din educație, cât și din sănătate – era pentru miercuri, 24 noiembrie. Sursele Digi24 spun că testele vor ajunge în școli abia vineri, 26 noiembrie, deci prima testare a celor mici s-ar putea face abia săptămâna viitoare, din 29 noiembrie. Cum cel mai probabil guvernul va stabili că această zi este liberă, primele teste de salivă ar urma să se facă, așadar, din 2 decembrie.

Testarea se poate face atât acasă de către părinți, cât și în unitatea de învățământ, caz în care ar fi necesară completarea unui formular de liber consimțământ din partea părinților.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu