Share
Despre implicare, cu tinerii din Capitala Tineretului din România

Despre implicare, cu tinerii din Capitala Tineretului din România

În cadrul stagiului de practică pedagogică la Școala Gimnazială ,,George Coșbucˮ din Baia Mare (director, prof. Gianina Hampu, director adjunct, prof. dr. Adriana Cînța), la disciplina Cultură civică, am încercat să aflăm ce înseamnă pentru elevi (din clasele VII-a A, a VII-a C și a VIII-a A) spiritul civic. Dar și propunerile lor de proiecte prin care să se implice în viața comunității.

Daria Țâbulac (clasa a VIII-a A) crede în disponibilitatea tinerilor de a se implica în viața urbei: ” Dacă își propun, tinerii pot face multe. Sunt pregătiți să lase jos telefoanele și să facă voluntariat, de exemplu, avem nevoie doar de cineva care să ne coordoneze”.

Cât despre  sugestii, idei și proiecte, propunerile din partea celor 72 de elevi din cele trei clase au depășit așteptările. Iată și un top al acestora, în funcție de numărul de menționări.

Taberele de vară, turismul și schimburile interculturale (33 de propunători). A atras atenția ideea Karinei Cisnădean (a VII-a A), aceea de a amenaja într-o casă tradițională maramureșeană un club al tinerilor (pentru care a propus numele de ”Casa tinerilor” ●

Organizarea de evenimente cultural-artistice cu, despre și pentru tineri (27 de elevi); de pildă, Bianca Risco și Cristina Goste (a VII-a C) își doresc ca în fiecare vară să aibă loc un festival al tineretului ● Un centru dedicat pasiunilor tinerilor (23),  de la creații handmade, la preocupări artistice sau lectură  ● Un oraș viu și frumos (22), prin  reabilitarea clădirilor vechi din tot orașul – nu doar din Centrul vechi – și îmbunătățirea esteticii municipiului ● Școli mai sigure și comode (19), Să nu mai fie nevoiți să fie atenți la tencuiala care cade de pe pereți în curtea școlii, vor dulapuri individuale pe holuri, iar în locul cornului și al laptelui, doresc o cantină unde să poată lua prânzul ● Voluntariat (17), de la curățenia și îngrijirea spațiilor verzi din oraș  și împrejurimi până la implicarea în acte de caritate ● Realizarea unui parc de distracții (11).

Toate acestea reprezintă un semnal încurajator în condițiile  în care, din 2 mai, Baia Mare va fi vreme de un an Capitala Tineretului din România.

Crina REDNIC, Mihaela ȘUTEA (studente, Jurnalism III)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu