Share
Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare, reatestat drept centru de excelenţă în predarea limbii franceze

Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare, reatestat drept centru de excelenţă în predarea limbii franceze

Ministerul Afacerilor Externe și al Dezvoltării Internaționale din Franța acordă distincția „LabelFrancEducation” școlilor ce contribuie în mod deosebit la promovarea limbii și culturii franceze în lume. Nu e o recunoaștere ușor de obținut, fiind nevoie de obținerea prealabilă a unui aviz eliberat de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi al Dezvoltării Internaţionale, ai Ministerului Educaţiei Naţionale din Franţa, ai Agenţiei pentru predarea limbii franceze în străinătate, ai Institutului Francez şi ai Misiunii laice franceze. Și nu e un titlu definitiv, el trebuind să fie reînnoit la fiecare doi ani.

Colegiul ”Mihai Eminescu” a obținut în 2016 distincția „LabelFrancEducation” o distincţie de care se bucură doar 11 unităţi şcolare din România şi 158 în întreaga lume (58 în Europa, 64 în Asia şi Africa, 30 în America de Nord şi America de Sud, 6 în Oceania – situația se referă la 30.09.2016). La finalul anului trecut, Colegiului Național „Mihai Eminescu” Baia Mare i s-a reînnoit distincţia „LabelFrancEducation”.

„În fiecare an, în luna noiembrie, are loc reuniunea liceelor bilingv-francofone care fac parte din reţeaua liceelor ce organizează şi susţin bacalaureatul francofon, în cadrul proiectului franco-român «De la învăţământul bilingv către filierele universitare francofone». În 2018 ni s-a reînnoit distincția, pentru că perioada de validitate este de doi ani, după care se face o nouă evaluare în baza unui portofoliu riguros. Riguros întocmit și riguros evaluat” – a declarat profesoara Rodica Mone (foto), directorul adjunct al colegiului băimărean.

Apartenenţa școlilor la această rețea le asigură garanţia recunoaşterii drept centre de excelenţă în predarea limbii franceze, având, de asemenea, și alte beneficii – sesiuni de formare oferite profesorilor de limba franceză, sprijinirea financiară a unor proiecte care vizează inovaţia pedagogică, participarea managerilor unităţilor şcolare şi a responsabililor secţiunilor francofone la seminarii internaţionale, precum şi accesul nelimitat la oferta culturală a site-urilor francofone.

Lasă un comentariu