Share
Inedit: Prima cabană turistică din Borșa, inaugurată în 1942, va fi reconstruită și transformată într-un muzeu al schiului

Inedit: Prima cabană turistică din Borșa, inaugurată în 1942, va fi reconstruită și transformată într-un muzeu al schiului

Prima cabană turistică din Borșa a fost inaugurată în anul 1942. Aceasta a funcționat însă abia până în 1945 când a fost incendiată.

Autoritățile locale din Borșa doresc acum reconstruirea și transformarea ei într-un muzeu al schiului. Din fericire există și o machetă a cabanei respective și va servi ca model pentru această reconstrucție.

„Punem în valoare și oamenii, locurile și faptele înaintașilor, pentru că ne prețuim istoria: vom reconstrui prima cabană turistică din Borșa și o vom transforma cel mai probabil într-un muzeu al schiului. Lucrarea este cuprinsă în Programul de dezvoltare al Stațiunii Turistice Borșa.

Doar bătrânii își mai amintesc de Cabana Anuța (Aniko), situată la altitudinea de 1600 m, pe Muntele Cailor, realizată după planurile inginerului Benedek Frigyes. Inaugurarea acesteia a avut loc la 23 noiembrie 1942 de către renumita schioare a epocii, Igloine Eleod Aniko ale cărei idei și dorințe s-au regăsit în desenele realizate de inginer.

Construcția cabanei a fost făcută de un dezertor al Armatei Române, maghiar din zona Târnăveni, un anume Kovacs, care ulterior a devenit administratorul Stațiunii Turistice Olimpia Borșa Füred.

Cabana a funcționat până în toamna anului 1945 când a fost incendiată de trupele rusești.

Un turist care a fost cazat acolo în anii ‘40 a realizat și donat proprietarului o machetă a cabanei care a acum se află la familia lui și care va servi ca model pentru reconstrucție!”, informează primarul Ion Sorin Timiș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu