Share
În semn de recunoaștere: Leul de la Șișești, Vasile Lucaciu, a primit o coroană de lauri din partea Papei Leon al XIII-lea (FOTO)

În semn de recunoaștere: Leul de la Șișești, Vasile Lucaciu, a primit o coroană de lauri din partea Papei Leon al XIII-lea (FOTO)

Supranumit „Leul de la Şişeşti” datorită caracterului său intransigent şi a puterii de luptă, Vasile Lucaciu a impresionat deopotrivă pe contemporanii săi şi generaţiile care i-au urmat, devenind din timpul vieţii un simbol al luptei pentru dreptate şi adevăr.

Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș informează că acesta a primit inclusiv o coroană de lauri din partea Papei Leon al XIII-lea.

„Coroana de lauri primită de Vasile Lucaciu (1852-1922) din partea papei Leon XIII (1878-1903) a fost realizată prin baterea foiței de argint, într-un atelier italian de orfevrărie, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Având un diametru de 30 de centimetri, coroana este realizată din argint și argint aurit, având intercalate mici sfere din argint aurit. În partea inferioară a coroanei de lauri se află o panglică, și ea din argint aurit, pe care se află dispusă simetric inscripția Catolicism, 1889, 4 iulie, Românism.

Papa Leon XIII i-a dăruit această coroană „Leului din Șișești” în semn de recunoaștere a luptei acestuia pentru drepturile românilor ardeleni. Între papa Leon XIII și Vasile Lucaciu au existat relații foarte strânse, Suveranul Pontif sprijinindu-l pe acesta din urmă în ridicarea mai multor biserici greco-catolice în Maramureș, cea mai reprezentativă fiind Catedrala Unirii Tuturor Românilor din Șișești”, informează muzeograf dr. Ioan Botiș.

Lasă un comentariu