Pr. Adrian Dobreanu: Credința adevărată implică întotdeauna fapte! - 7 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, duminică, 29 ianuarie - 7 ore în urmă
Casa lui Vasile Deac Moșu’ din Bogdan Vodă este de acum în grija administrației județene - 12 ore în urmă
Maramureș Rookie Fest își deschide porțile; Vor participa peste 100 de sportivi de top din 12 țări - 12 ore în urmă
Maramureșeanca Adriana Demian a ridicat sala în picioare la „Românii au talent” - 13 ore în urmă
Bărbat de cetățenie ucraineană bătut în Sighet; A fost confundat cu altcineva - 13 ore în urmă
Interviu cu sora poetului Nicolae Labiș; „De la 18 ani, port această cruce de lumină şi de durere a amintirii fratelui meu” - 13 ore în urmă
Unde liturghisesc ierarhii în această duminică - 14 ore în urmă
Tânăr maramureșean prins circulând cu un autoturism radiat din circulație - 15 ore în urmă
Opt secții ale Spitalului Municipal Sighet vor fi reabilitate termic; Ce lucrări se vor mai face - 16 ore în urmă
În Orașul Târgu Lăpuș: Eroii din Maramureș sunt stimați și acum prin slujbă religioasă! Povestea martirilor lăpușeni și ziua activităților!
În Orașul Târgu Lăpuș: Eroii din Maramureș sunt stimați și acum prin slujbă religioasă! Povestea martirilor lăpușeni și ziua activităților!
Anul acesta, comemorarea martirilor lăpușeni va avea loc în ziua de joi, 8 decembrie 2022, începând cu ora 12.00, prin slujbă religioasă și depuneri de conoare, evident, așa cum se face.
Ce s-a întâmplat în 5 decembrie 1918! Iată o prezentare succintă! Oamenii din toată România sărbătoreau. Trecuseră abia câteva zile de la adunarea de la Alba Iulia, când Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul și Sătmarul s-au unit cu Regatul României. Și cei din Târgul Lăpuș au ieșit în curtea școlii din piața centrală. Se bucurau împreună, cântau. Era 5 decembrie 1918. La poarta școlii erau doi membri ai gărzii române. Alte grupuri de câte 2 patrulau pe străzile orașului. În acest timp, la marginea orașului, grupul militar ungar sosit aici se pregătea de luptă. Cu baionetele pe arme, armele ținute înainte și degetul pe trăgaci înaintau pregătiți să asalteze orașul. La trecerea podului cel mare al orașului, au capturat plutonierul care se ocupa de securitatea oamenilor din Târgul Lăpuș. L-au obligat să meargă înaintea grupului cu sabia ridicată. Totul părea să fie sub controlul lui.
Când au ajuns în locul unde cei din Lăpuș erau adunați, ungurii au început să tragă. Măcelul s-a finalizat cu 60 de morți și peste 140 de răniți. Amintirile au rămas adânc impregnate în sufletele celor din Lăpuș. În felul acesta s-a ridicat monumentul pe care sunt trecute cu litere aurii, numele eroilor căzuți în acea zi. În memoria acestui masacru, an de an, în preajma zilei de 5 decembrie, autoritățile din Târgu Lăpuș organizează un eveniment de comemorare a acestor martiri!
C.Ț.
Citește și