Share
Iazurile de decantare de la Băiuț vor fi ecologizate

Iazurile de decantare de la Băiuț vor fi ecologizate

Autoritățile vor să ia măsuri pentru ecologizarea iazurilor de la Băiuț, Leurda și Bloaja. Deșeurile miniere depozitate acolo sunt o sursă permanentă de poluare, în zonă fiind aria protejată de la Strâmbu Băiuț. De asemenea, apele din județ sunt contaminate cu metale grele, care se scurg de pe aceste iazuri și din minele închise.

„Ca urmare a demersurilor de accelerare și a memorandumurilor transmise de domnul prefect al județului Maramureș, Rudolf Stauder, către Ministerul Mediului, Ministerul Economiei și Secretariatul General al Guvernului, cu privire la situația îngrijorătoare a apelor pluviale din județ, astăzi, (ieri, n.r.) 1.02.2024, s-a depus documentația pentru ecologizarea zonei Bloaja Avarii, contaminată cu tone de steril de flotație”, arată un comunicat al Instituției Prefectului Maramureș.

Așa arată apa care vine de pe iazul Leurda

„În acest sens, Ministerul Economiei, Direcția Resurse Minerale, reprezentată de Cepromin SA, a depus solicitare pentru proiectul „Lucrări de închidere și ecologiste”, obiectivul fiind mina Băiuț. Proiectul cuprinde execuția lucrărilor de închidere si ecologiste la iazul de decantare Leorda prin nivelări de pământ, amenajarea unui drum de acces și a unui terasament, cât și a unui canal de deviere al apelor. La iazul de avarii (Bloaja Vechi) se va muta depozitul de concentrate, se vor face lucrări de nivelare și înierbare, cât și construirea unui canal trapezoidal pentru dirijarea apelor de munte”, se mai arată în document.

Astfel, „se vor închide lucrările miniere de legătură cu suprafața. Scopul nostru comun este acela de a diminua gradul de poluare transfrontalieră, dar și de a evita grave accidente ecologice, motiv pentru care, astfel de zone contaminate reprezintă o prioritate pe care dorim să o remediem de urgență”, mai arată comunicatul remis presei.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu