Share
Gala „Tezaure Umane Vii” – un eveniment de celebrare a patrimoniului cultural maramureșean

Gala „Tezaure Umane Vii” – un eveniment de celebrare a patrimoniului cultural maramureșean

În perioada 20-23 septembrie, în Baia Mare se va desfășura Gala „Tezaure Umane Vii”, în cadrul căreia vor fi omagiați deținătorii acestui titlu din anul 2023.

Evenimentul se desfășoară sub egida Ministerului Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. și este organizat de Consiliul Județean Maramureș, prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară.

Programul „Tezaure Umane Vii” a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează atât identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, cât și creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.

Din seria de evenimente face parte și Conferința cu participare internațională “Patrimoniul cultural imaterial în contextul păstrării și valorizării peisajului cultural imaterial”, pusă sub semnul celebrării a 20 de ani de la semnarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniul cultural imaterial. Conferința este organizată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere. La eveniment participă specialiști în domeniul patrimoniului cultural din țară și din străinătate.

Publicul larg este invitat să participe miercuri, 20 septembrie, de la ora 17:00, la Muzeul Satului din Baia Mare – Casa Lăpuș, la prezentarea colecției Nicolae Pițiș (Tezaur Uman Viu – 2011), intitulată sugestiv „Viu Grai”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Asociația Socio-Culturală Doina Neamul, va include și expoziția fotografică aparținând artistului Nicolae Rafael Stoian și recitalul Mariei Casandra Hauși.

De asemenea, doritorii sunt invitați să participe la evenimentul de decernare a titlurilor onorifice „Tezaure Umane Vii” 2023, în cadrul Galei care se va desfășura în sala Teatrului Municipal Baia Mare joi, 21 septembrie, de la ora 16:00.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu