Share
Fusul maramureșean de tors, un semn artistic al tradiționalului: Cum a ajuns marca noastră, ca regiune, și un monument veritabil, de interes public

Fusul maramureșean de tors, un semn artistic al tradiționalului: Cum a ajuns marca noastră, ca regiune, și un monument veritabil, de interes public

Fusul maramureșean de tors, un semn artistic al tradiționalului: Cum a ajuns marca noastră, ca regiune, și un monument veritabil, de interes public

Văleni este un sat în comuna Călinești din județul Maramureș, Transilvania, România. Conform recensământului din 2022, are 1.327 locuitori din totalul de 3.029 locuitori al unității administrativ-teritoriale. Cu ce se remarcă el?

Pe Dealul Babelor se află un monument închinat fusului. Unii spun că are 14, alții că are 19 metri. Cert este faptul că ar putea fi cea mai înaltă structură de acest fel din lume și chiar au existat voci că ar trebui înscris oficial și în Cartea Recordurilor.

Concret acest monument interesant a fost realizat din lemn de stejar de către meșterul Petru Godja. Acest obiectiv omagiază vitejia femeilor care au ținut piept tătarilor la năvălirile din anul 1717. Pe cele patru laturi ale fusului se pot distinge patru figuri de femei care întruchipează femeia războinică, femeia harnică, femeia mamă și femeia văduvă, într-o încercare de a surprinde personalitățile bravelor localnice care și-au apărat comunitatea, ne explică platforma Visit Maramureș. S-a lansat chiar și o carte, „Fusul cu țurgălăi de pe Dealul Babelor, Simbol etnocultural al satului Văleni”, în anul 2021.

Fusul tradițional din Maramureș

Și totuși, care este explicația pentru care fusul este atât de îndrăgit? Ne explică publicistul Teofil Ivanciuc. „Fusul maramureșean pentru tors, veritabilă relicvă neolitică a industriei casnice textile, realizat întotdeauna manual din lemn de diverse esențe, poate fi catalogat din punctul de vedere al ornamenticii ca fiind de două feluri: simplu, respectiv ornamentat. În cea de-a categorie intră fusurile plasate sub semnul artisticului, al căror corp (sub forma unui băț subțiat la capăt) sau prâsnel (rotița care susține firul tors) sunt uneori incizate cu semne geometrice sau chiar cu câte o inscripție.

În alte cazuri, prâsnelul este înlocuit cu un ”nod” tipic Maramureșului, adică cu un ansamblu format din 22 de mici piese, îmbinate între ele fără a se folosi adezivi ori cuie metalice sau de lemn, pe principiul sofisticatelor îmbinări prezente în regiune și la casele, porțile și, mai ales, la bisericile vechi de lemn.

În momentul confecționării sale, în micul orificiu existent la mijlocul ”nodului” sunt introduce fie două-trei mici pietricele, fie bucăți de sticlă spartă (cu sunet mai cristalin) care, la momentul răsucirii, produc un clinchet specific, de ”țurgălău” (clopoțel). Fusele de acest tip erau mai demult realizate cu migală de către tinerii bărbați pentru mamele, soțiile dar mai ales pentru ”drăguțele” lor, care-și etalau apoi cadourile, cu mândrie, la șezători. În spatele frumosului obiect se află însă, de fapt, un crud secret: această inovație le împiedica pe femei să fie cuprinse de somn în lungile nopți de iarnă, atunci când sărmanele aveau de tors imense cantități de lână sau cânepă menite a servi la confecționarea tuturor hainelor familiei, o obligație de sine înțeleasă și omniprezentă între reprezentantele sexului frumos maramureșean până prin anii 1960-1970… Azi, fusul cu ”țurgălău” reprezintă mai ales un cunoscut și apreciat obiect decorativ, un suvenir dar și o marcă simbolică a Maramureșului, fiind confecționat de către anumiți meșteri populari. În câteva cazuri, fusul supradimensionat a devenit și monument public, precum la Muzeul Satului din Sighet, pe Dealul Babelor din Văleni, dar și în alte câteva locuri”, arată publicistul Teofil Ivanciuc, pe Visit Maramureș. Iată câteva imagini cu construcția monumentului public în video-ul atașat!

Cătă ȚINEGHE

Foto deschidere și galerie foto – Visit Maramureș – Fusul Văleni Călinești

Foto interior – „Haiducii lui Pintea” la fus, 2023 – Cristina Șoloc

Foto interior – elsetrip.com

Video interior – Paul Andreica – Video de Arhivă, anul 2017


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu