Share
Frumuseți de la noi: Avem o arie turistică protejată care este în apropierea superbă a Crestei Cocoșului! Are floră, faună unice! Totul despre loc!

Frumuseți de la noi: Avem o arie turistică protejată care este în apropierea superbă a Crestei Cocoșului! Are floră, faună unice! Totul despre loc!

Frumuseți de la noi: Avem o arie turistică protejată care este în apropierea superbă a Crestei Cocoșului! Are floră, faună unice! Totul despre loc!

Dar să începem cu ce înseamnă aria protejată turistică la care facem referire! Destinația de ecoturism Eco Maramureș este teritoriul mărginit de râul Mara, râul Cosău și Munții Gutâi – Creasta Cocoșului, cuprinzând 4 comune: Desești, Călinești, Budești și Ocna Șugatag.

„Este un spațiu în care natura a fost foarte generoasă, aici regăsindu-se nu mai puțin de 7 arii naturale protejate: Creasta Cocoșului, Tăul Chendroaiei, Turbăria Iezerul Mare, Cheile Tătarului, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni și Pădurea Crăiască. Vedeta destinației Eco Maramureș și cea mai accesată arie protejată din zonă este, fără îndoială, Creasta Cocoșului!”, arată reprezentanții Eco Maramureș. Însă noi ne referim acum la Tăul Morărenilor.

„Între Creasta Cocoșului și satul Breb, într-un peisaj mozaicat de pădure, tufărișuri și fânațe neumblate, există un lac ascuns – de o frumusețe rară: Tăul Morărenilor (cunoscut și cu numele de Tăul Brebului). Este un lac aproape circular, adânc de 6,9 metri în punctul maxim, care s-a format printr-o alunecare de teren. Azi lacul e alimentat de un pârâu cu debit constant și de izvoare subterane, iar surplusul se scurge în Valea Mare, unul dintre afluenții râului Mara. Pe lângă păsările din diverse specii, printre care se numără rața sălbatică mare, în lac și în jurul lui trăiesc viețuitoare de toate felurile: broasca roșie de munte, șopârla de munte, buhaiul de baltă cu burtă galbenă, corcodelul mic și chiar vipera. Găsiți și plante specifice locului – trifoiul de baltă, ţăpuşica, aninul negru, alunul, salcia aurie, socul. La Lacul Morărenilor, puteți ajunge printr-o drumeție care urcă până la 853 metri – sau cu bicicleta, pe traseul ce pornește din Breb, marcat cu cruce roșie. Dacă porniți din Pasul Gutâi, urmați marcajul bandă roșie până la urcarea spre Creasta Cocoșului, apoi continuați pe marcajul cruce roșie, trecând pe lăngă Tăurile Chendroaiei. De pe malul lacului veți avea o priveliște deosebită asupra Crestei Cocoșului și a vârfului Gutâi, numai bună de admirat și imortalizat în fotografii”, arată reprezentanții Eco Maramureș.

Destinația ecoturistică Mara – Cosău – Creasta Cocoșului este susținută printr-un parteneriat local care include reprezentanți ai administratorilor ariilor protejate, autorități publice locale, ONG-uri dedicate dezvoltării durabile și conservării naturii și reprezentanți ai sectorului privat. „Obiectivul nostru: să dezvoltăm, alături de localnici și de turiștii care ne sunt oaspeți, un turism responsabil, întemeiat pe respectul pentru valorile naturale și culturale ale acestui loc fără seamăn în lume – să-i conservăm valorile patrimoniale să le dăm mai departe generațiilor care vin, așa cum și noi le-am primit de la înaintașii noștri”, se descriu reprezenttanții Eco Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu