Share
Fraude în Maramureș, anchetate de DNA: Fondurile europene, “borcanul cu miere” extrem de râvnit de “amatorii de ilegalități”

Fraude în Maramureș, anchetate de DNA: Fondurile europene, “borcanul cu miere” extrem de râvnit de “amatorii de ilegalități”

Două cazuri de fraudă anchetate de Direcția Națioală Anticorupție (DNA), în Maramureș. Ambele au fost comise prin utilizarea de documente false, prin care s-au obținut fonduri europene.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete. Acestea au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2008-2016, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust, în cadrul mai multor scheme de sprijin sume de bani din bugetul Uniunii Europene, pentru o suprafață de teren de 3,42 ha, în care ar fi fost inclusă și o suprafață de 1 ha de teren impropriu pentru practicarea agriculturii, situat pe raza municipiului Sighetu Marmației.

În același context, inculpatul ar fi omis să notifice gestionarului fondurilor datele necesare cerute potrivit legii (împrejurarea că nu a înființat culturile promise) în legătura cu suprafața respectivă (cunoscută sub denumirea de ”La Groapa de Gunoi”). Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.157 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză, a anunțat DNA.

În cel de-al doilea caz, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2015, în contextul implementării proiectului – „Construire pensiune agroturistică…”, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false și inexacte (dosarul de achiziție de lucrări, rapoarte de progres, etc.), prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile. O parte din acele documente ar fi fost falsificate chiar de inculpată.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 151.675 lei, debit care a fost restituit integral de către inculpată. În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș, a explicat DNA.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu