Share
Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Marți, 20 februarie 2024, a avut loc o discuție privind inițierea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori comuniste în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Acestea sunt cele de la: Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraș.
Temnițele sunt locuri simbol, reprezentative pentru fenomenul opresiunii comuniste și păstrătoare ale memoriei victimelor regimului totalitar.
Se dorește punerea lor în valoare, ca spații ale memoriei, învățării și reflecției.
„Ministerul Culturii, prin efortul Institutului Național al Patrimoniului și al partenerilor implicați, a pregătit foaia de parcurs, cu obiectivele științifice și administrative, pentru completarea în conformitate cu cerințele UNESCO, a dosarului de înscriere în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO,” a transmis Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, în timpul regimului comunist au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată, destinate deținuților politici.În acestea au suferit peste 3 milioane de români, dintre care 800.000 au murit.
Abuzurile și încălcările grave ale drepturilor omului au fost sistematic administrate în toate inchisorile și lagărele comuniste din România.
În perioada celor aproape 45 de ani de teroare comunistă (1945-1989), România a devenit o țară a crimei organizate, a camerelor de tortură, a temnițelor și lagărelor de exterminare.
Un popor întreg a trăit în spaimă, umilință, minciună și delațiune.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu