Share
Formațiuni de gheață pe râurile din Maramureș

Formațiuni de gheață pe râurile din Maramureș

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a făcut publică prognoza de specialitate pentru luna februarie 2024.

Astfel, în arealul Someș-Tisa regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare, conform prognozei hidrologice emise de către specialiștii INHGA.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte.

În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce, prin evoluţia lor, blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza şi Someş.

Ca precizare, aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognozele de scurtă durată, care vor fi precedate, în situațiile în care se estimează posibilitatea depășirii cotelor de atenție sau apărare, de avertizări de specialitate emise în funcție de situația hidrologică și a evoluției factorilor meteorologice din momentul respectiv.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu