Share
Formațiuni de gheață pe râuri și lacuri. Ce recomandă specialiștii

Formațiuni de gheață pe râuri și lacuri. Ce recomandă specialiștii

Pe cursurile de apă din arealul Someș-Tisa s-a format gheață. Pe unele doar la mal, pe altele s-a format pod de gheață sau năboi (zăpadă înghețată în albie). Hidrologii de la Administrația Bazinală a Apelor Someș-Tisa (ABAST) transmit zilnic către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență (ISU) și autoritățile locale informații cu privire la fenomenele de iarnă de pe cursurile de apă.

Astfel, în perioada 25 – 31 ianuarie, conform prognozei hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, formațiunile de gheață existente se vor menține fără modificări importante.

„Sunt posibile creșteri ușoare de debite pe unele râuri mici din cauza cedării apei din stratul de zăpadă, precipitațiilor lichide prognozate și propagării. În momentul actual, nivelurile tuturor cursurilor de apă din spațiul hidrografic Someș-Tisa se situează sub cotele de apărare”, anunță hidrologii.

Recomandările specialiștilor

„Recomandăm populaţiei să nu traverseze cursurile de apă sau lacurile de acumulare pe poduri de gheaţă. Totodată, atenționăm cetățenii asupra riscurilor la care se expun, practicând pescuitul la copcă și sporturile pe apa îngheţată”, mai arată ei.

În imagini sunt prezentate câteva fenomene de iarnă surprinse de către hidrologi pe râurile din arealul Someș-Tisa

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu