15 ani de la operaționalizarea primelor echipaje SMURD Maramureș; Dr. Raed Arafat a fost prezent la ceremonie - 8 minute în urmă
Suzana și Daciana Vlad vor susține concerte extraordinare de pricesne în 12 orașe ale țării - 2 ore în urmă
Lanțul Munților Igniș, o frumusețe aparte a Maramureșului (VIDEO) - 3 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit azi la Mănăstirea Rohia, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi - 5 ore în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal - 6 ore în urmă
Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare găzduiește vernisajul „Salonului de iarnă” al membrilor Asociației Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” - 6 ore în urmă
40 de copilași au participat la concursul de șah Cupa „Luceafarul” - 7 ore în urmă
2024, an bogat în activități pentru Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - 8 ore în urmă
Târgul „Nunta de la A la Z” are loc în perioada 14 – 16 februarie - 9 ore în urmă
Ansamblul „Coconii Deseștiului” face înscrieri - 10 ore în urmă
Formațiuni de gheață pe râuri și lacuri. Ce recomandă specialiștii
Pe cursurile de apă din arealul Someș-Tisa s-a format gheață. Pe unele doar la mal, pe altele s-a format pod de gheață sau năboi (zăpadă înghețată în albie). Hidrologii de la Administrația Bazinală a Apelor Someș-Tisa (ABAST) transmit zilnic către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență (ISU) și autoritățile locale informații cu privire la fenomenele de iarnă de pe cursurile de apă.
Astfel, în perioada 25 – 31 ianuarie, conform prognozei hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, formațiunile de gheață existente se vor menține fără modificări importante.
„Sunt posibile creșteri ușoare de debite pe unele râuri mici din cauza cedării apei din stratul de zăpadă, precipitațiilor lichide prognozate și propagării. În momentul actual, nivelurile tuturor cursurilor de apă din spațiul hidrografic Someș-Tisa se situează sub cotele de apărare”, anunță hidrologii.
Recomandările specialiștilor
„Recomandăm populaţiei să nu traverseze cursurile de apă sau lacurile de acumulare pe poduri de gheaţă. Totodată, atenționăm cetățenii asupra riscurilor la care se expun, practicând pescuitul la copcă și sporturile pe apa îngheţată”, mai arată ei.
În imagini sunt prezentate câteva fenomene de iarnă surprinse de către hidrologi pe râurile din arealul Someș-Tisa