Share
Fenomen fabulos cu apariție spectaculoasă în aria județului Maramureș: Pe vreme cu adevărat frumoasă, haloul se arată montaniarzilor cu delicatețe!

Fenomen fabulos cu apariție spectaculoasă în aria județului Maramureș: Pe vreme cu adevărat frumoasă, haloul se arată montaniarzilor cu delicatețe!

Fenomen fabulos cu apariție spectaculoasă în aria județului Maramureș: Pe vreme cu adevărat frumoasă, haloul se arată montaniarzilor cu delicatețe!

Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene a putut fi observat zilele acestea în județul Maramureș, mai exact mai sus de Sighetu Marmației, pe Piatra Goală sau Piatra Iepei.

Este vorba despre haloul solar, surprins de această dată de profesorul sighetean Sorin Hotea. „Halou solar a apărut miercuri, 30 noiembrie, în jurul orei 11:45 în Munții Igniș, nu departe de vârful Țiganul (1222 m). După cum se poate vedea și din imagini, în acea zonă peisajul este unul autentic de iarnă”, arată Sorin Hotea.

Haloul (adesea numit aură) este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiții atmosferice propice. Apare din cauza reflexiei sau refracției luminii în cristale de gheață care sunt prezente la nori de mare altitudine. Multe sunt aproape de soare sau luna, dar altele sunt în altă parte și chiar în partea opusă a cerului. Ele se pot forma, de asemenea, în jurul luminii artificiale, în vreme foarte rece, atunci când cristalele de gheață numite „praf de diamant” plutesc în aerul din apropiere, arată Dicționarul de Astronomie.

Există mai multe tipuri de efecte halou. Ele sunt produse de cristalele de gheață din nori cirus mari (5-10 km sau 3-6 mile) în troposfera superioară. Forma specială și orientarea cristalelor este responsabilă pentru tipul de halo observat. Lumina este reflectată și refractată de cristale de gheață și poate împărți în culori, din cauza dispersiei.

Cristalele se comportă ca prisme și oglinzi refractare și reflectând lumina soarelui între fețele lor, trimițând arbori de lumina în direcții speciale. Halo-ul circular este un disc de difracție cu un chenar roșu pe interior.

El are mereu aceeași dimensiune din cauza simetriei hexagonale a cristalelor de gheață. Dacă concentrația de cristale de gheață din atmosferă este mare, atunci haloul este foarte intens și soarele apare înconjurat de încă 2 sau 3 copii, care sunt numiți „câinii de pază ai soarelui”. Acestea sunt specifice norilor cirriformi dar este complet pentru norii cirostratus. Intensitatea halo-ului depinde de mărimea particulelor de gheață sau apă care le provoacă. Este cunoscut sub numele de „coroana”, dar nu trebuie confundat cu gazul subțire luminos împrăștiat care reprezintă coroana proprie a soarelui. Fenomenul prevestește în următoarele 48 de ore vreme rea, spun meteorologii, vânt puternic, ploi puternice sau temperaturi înalte, mai arată sursa citată în acest articol. Sorin Hotea a mai surprins acest fenomen! Iată articolul de față!

C.Ț.

Citește și

Fenomen meteorologic rar: Un halou solar a apărut pe cerul Maramureșului. Ce este, de fapt, și cum explică specialiștii formarea lui (FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu