Share
Fenomen meteorologic rar: Un halou solar a apărut pe cerul Maramureșului. Ce este, de fapt, și cum explică specialiștii formarea lui (FOTO)

Fenomen meteorologic rar: Un halou solar a apărut pe cerul Maramureșului. Ce este, de fapt, și cum explică specialiștii formarea lui (FOTO)

Un fenomen meteorologic rar s-a produs sâmbătă, 17 aprilie, în Maramureș. Este vorba despre un halou solar care a apărut pe cerul județului.

Imaginile au fost surprinse după-amiaza, către seară, și au fost vizibile în nordul Maramureșului, cu precădere în zona municipiului Sighetu Marmației. Fotografia care însoțește acest text a fost realizată de profesorul sighetean Sorin Hotea. „Halou solar de 22 de grade, sundog (parhelia) și arc tangent superior, toate vizibile acum din Sighet”, a explicat Sorin Hotea (vezi foto atașat).

Conform wikipedia.ro, haloul (adesea numit aură) este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiții atmosferice propice. Apare din cauza reflexiei sau refracției luminii în cristale de gheață care sunt prezente la nori de mare altitudine. Multe sunt aproape de soare sau luna, dar altele sunt în altă parte și chiar în partea opusă a cerului. Ele se pot forma, de asemenea, în jurul luminii artificiale, în vreme foarte rece, atunci când cristalele de gheață numite „praf de diamant” plutesc în aerul din apropiere.

Există mai multe tipuri de efecte halou. Ele sunt produse de cristalele de gheață din nori cirus mari (5-10 km sau 3-6 mile) în troposfera superioară. Forma specială și orientarea cristalelor este responsabilă pentru tipul de halo observat. Lumina este reflectată și refractată de cristale de gheață și poate împărți în culori, din cauza dispersiei. Cristalele se comportă ca prisme și oglinzi refractare și reflectând lumina soarelui între fețele lor, trimițând arbori de lumina în direcții speciale. Halo-ul circular este un disc de difracție cu un chenar roșu pe interior. El are mereu aceeași dimensiune din cauza simetriei hexagonale a cristalelor de gheață. Dacă concentrația de cristale de gheață din atmosferă este mare, atunci haloul este foarte intens și soarele apare înconjurat de încă 2 sau 3 copii, care sunt numiți „câinii de pază ai soarelui”. Acestea sunt specifice norilor cirriformi dar este complet pentru norii cirostratus.

Intensitatea halo-ului depinde de mărimea particulelor de gheață sau apă care le provoacă. Este cunoscut sub numele de „coroana”, dar nu trebuie confundat cu gazul subțire luminos împrăștiat care reprezintă coroana proprie a soarelui. Fenomenul prevestește în următoarele 48 de ore vreme rea, spun meteorologii, vânt puternic, ploi puternice sau temperaturi înalte, conform sursei citate.

C.Ț.

Foto – Sorin Hotea


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu