Share
Exclusiv DirectMM.ro: Primăria din Maramureș, arsă de flăcări, iată că prinde contur! Comuna Băsești a primit banii necesari pentru a finaliza lucrările (FOTO)

Exclusiv DirectMM.ro: Primăria din Maramureș, arsă de flăcări, iată că prinde contur! Comuna Băsești a primit banii necesari pentru a finaliza lucrările (FOTO)

Comuna Băsești, unde se află casa memorială a personalității considerate decisive în făurirea Marii Uniri, va primi banii necesari pentru a finaliza lucrările la primărie. Clădirea primăriei a fost mistuită de flăcări, în mare parte, în 3 aprilie 2019. De atunci, activitatea s-a mutat în Căminul Cultural.

În data de 3 aprilie 2019, un incendiu violent a devastat clădirea care adăpostește Primăria Băsești. Pompierii din Sălaj au fost cei care au intervenit, dată fiind faptul că distanța era mai mică. S-a vehiculat faptul că jarul de la centrala termică ar fi fost purtat de vântul puternic la containerele de colectare selectivă.

Acestea s-ar fi aprins, focul a cuprins o anexă unde se afla centrala termică și arhiva, după care s-a extins la acoperișul primăriei, situat la câțiva metri distanță. Întâmplarea a făcut ca exact în ziua cu pricina să aibă loc un exercițiu de prevenire cu cei de la ISU Maramureș. Aceștia au chemat imediat colegii în sprijin. Au venit pompieri din Sălaj, Baia Mare și Fărcașa. Între timp, focul, ajutat de vânt, a făcut prăpăd. Au ars calculatoare și acoperișul.

Arhiva a fost salvată în procent de 99%. Angajații primăriei au salvat tot ce au prins la mână, iar primăria, cu cei 16 angajați, s-a mutat în căminul cultural. Compartimentele primăriei au fost așezate în incintă, unul lângă celălalt. Autoritățile locale au făcut un proiect, au dorit chiar să mansardeze clădirea, pentru a face loc unor spații suplimentare, pentru a muta arhiva. Apoi au cerut sprijin financiar de la cele județene și de la guvern. Au primit, însă banii alocați au fost insuficienți, astfel că, în continuare, la aproape un an de la incident, sediul administrației locale e tot în căminul cultural. Numai bustul lui George Pop de Băsești, neatins de flăcări, a rămas să vegheze ruinele sediului primăriei. Activitatea s-a mutat în Căminul Cultural, loc unde și-o desfășoară și astăzi.

Revenim în 2021, fiindcă pandemia nu a permis realizarea de lucrări de amploare în 2020. S-au alocat fonduri, s-au executat lucrări, însă banii nu au ajuns. De această dată, Primăria Băsești a primit 433.000 lei, din care cea mai mare parte, aproximativ 300.000 de lei vor merge pentru finalizarea lucrărilor. Diferența va merge pentru alte lucrări. „Teoretic, pentru reabilitarea primăriei, mai avem nevoie de aproximativ 300.000 de lei. Am spus, încă, de la început, că, fiind o primărie veche, dorim să o mansardăm, să mai facem un nivel, ceea ce facem să facem bine. Nu facem nimic. de fapt, în plus, ci, practic, facem o recompartimentare a spațiilor, că oricum erau foarte mici. În plus, un perete a trebuit să fie demolat după incendiu. Am cheltuit până în prezent 1,3 milioane de lei, bani veniți de la CJ și fondul de rezervă al guvernului. Încă 300.000 de lei ne ajung să finalizăm lucrarea. Sigur, trebuie să achiziționăm inclusiv aparatură, fiindcă în incendiu au ars și multe componente. Speranța noastră este că în aproximativ două luni ne vom putea muta înapoi din Căminul Cultural în clădirea primăriei”, a arătat, pentru DirectMM.ro, Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești.

C.Ț.

Citește și

Tot în regim de avarie: Primăria Băsești așteaptă cu nerăbdare banii pentru a reface primăria arsă


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu