Share
Exclusiv DirectMM! Elena Mateescu, șefa ANM: Maramureș, printre beneficiarii, curând, de noi stații speciale! Un mesaj, azi, de Ziua Meteorologiei!

Exclusiv DirectMM! Elena Mateescu, șefa ANM: Maramureș, printre beneficiarii, curând, de noi stații speciale! Un mesaj, azi, de Ziua Meteorologiei!

Exclusiv DirectMM! Elena Mateescu, șefa ANM: Maramureș, printre beneficiarii, curând, de noi stații speciale! Un mesaj, azi, de Ziua Meteorologiei!

Încă din 1961, Ziua mondială a meteorologiei („World Meteorological Day”) este marcată la 23 martie, în fiecare an. La 23 martie 1950 a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a transformat vechea Organizaţie Meteorologică Internaţională într-o organizaţie interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizaţia Meteorologică Mondială („World Meteorological Organization – WMO), precizează site-ul organizaţiei, https://public.wmo.int.

De Ziua mondială a meteorologiei, Organizaţia Meteorologică Mondială propune spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 187 de ţări şi cele şase teritorii membre ale WMO. Ziua mondială a meteorologiei se desfăşoară, în acest an, sub sloganul: „Viitorul vremii, climei şi apei de-a lungul generaţiilor” („The future of weather, climate and water across generations”). Ziua mondială a meteorologiei 2023 are loc în timpul celei de-a 150-a aniversări a WMO, notează sursa citată.

Un subiect de simpozioane

Ziua mondială a meteorologiei evidenţiază realizările „trecute”, progresul „prezent” şi potenţialul „viitor” – de la telegrafele de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi prognozele de transport maritim la supercomputere şi tehnologia spaţială. În tot acest timp, Serviciile Naţionale de Meteorologie şi Hidrologie au lucrat non-stop pentru a colecta şi standardiza datele care stau la baza prognozelor meteo. Istoria schimbului de date WMO este o poveste remarcabilă a viziunii ştiinţifice, a dezvoltării tehnologice şi, mai ales, a unui sistem unic de cooperare pentru a servi societatea. Pornind de la tema acestei zile, sunt organizate evenimente, precum conferinţe, simpozioane şi expoziţii pentru specialiştii în domeniu, liderii comunităţii şi publicul larg. De asemenea, cu acest prilej sunt acordate numeroase premii pentru cercetare meteorologică. În multe ţări, sunt emise timbre poştale speciale pentru a marca sărbătorirea Zilei mondiale a meteorologiei.

Infrastructura actuală a Maramureșului

În Maramureș, avem 5 stații ale Administrației Naționale de Meteorologie, respectiv Baia Mare, Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș, Ocna Șugatag și stația meteo Iezer. Cea din municipiul Baia Mare se află în imediata vecinătate a Aeroportului Internațional Maramureș. Pe lângă acestea avem multe stațiile meteorologice automate, care sunt private, și care oferă informații în timp real. Se remarcă cele din Rețeaua Meteo Maramureș, care sunt plasate în locuri strategice și care oferă informații aproape ca și cele ale ANM. Ele sunt situate în Baia Mare, Sighetu Marmației, Ocna Șugatag, Poienile Izei, Remeți și Cavnic.

DirectMM.ro a vorbit, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, cu directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, care ocupă această funcție începând cu 2016 și care s-a remarcat, în dese rânduri, pentru deschiderea cu care a comunicat informații de interes public, dar și pentru profesionalismul și devotamentul cu care își practică meseria.

Aspectul special al Maramureșului

„Ar fi cel mai potrivit să dorim la mulți ani tuturor meteorologilor din toată lumea, dar mai cu seamă celor care își practică meseria în țara noastră. Anul acesta tema este Vremea, Clima, Apa. Este temă complexă, actuală, mai cu seamă cu cât în anii recenți s-au înmulțit fenomenele intense pe toată planeta, și evident și în România. Misiunea noastră este de a informa, cu un grad cât mai mare de acuratețe, estimările de specialitate. Din 1884 până în prezent am avut mai multe etape, cu diverse provocări. Dar prin proiectele pe care le derulăm, dorința noastră este să îmbunătățim acuratețea informațiilor pe care le oferim publicului. Implementăm proiecte de dezvoltare care însumează 80 milioane de euro, la nivelul întregii țări. Fiecare regiune are condiții climatice diferite, iar diferențele dintre nord și sud sunt semnificative. Fiecare regiune are propriul context orografic, care rămâne factor principal de determinare a condițiilor meteorologice. Așa cum, spre exemplu, regiunile extracarpatice sunt influențate de contextul mediteranean și a nordului Africii, regiunile intracarpatice, așa cum este Maramureșul, este influențat de circulația vestică, dinspre vestul continentului. Fiecare regiune are, așadar, propriile influențe caracteristice. Iar acestea se observă atât la nivelul valorilor termice, cât și la nivelul cantităților de apă. În Maramureș, și, de altfel, în regiunile intracarpatice, sunt situații în care masele de aer rămân cantonate, dezvoltând fie perioade foarte calde, fie perioade cu cantități mari de apă. În acest context, am semnat în noiembrie 2022, un contract de extindere a rețelei de stații meteorologice cu încă 300 stații noi, care să se adauge celor 166 deja existente plus încă 100 stații pentru prognoza agrometeorologice. Specialiștii din cadrul ANM au efectuat deja vizite în teren, pentru a stabili și a completa locațiile în care vor fi amplasate viitoarele stații și care este gradul de reprezentativitate de care are nevoie fiecare regiune. Luni avem o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și ai Ministerului Mediului în acest sens. Sperăm că până la mijlocul anului 2023 vom avea lista completă a viitoarelor amplasamente. Categoric că în Maramureș vor fi stații meteorologice noi, iar acum locațiile viitoare sunt în curs de definire”, arată pentru DirectMM.ro Elena Mateescu. Facem precizarea că după 1989 nu s-au construit stații noi în Maramureș! Vom reveni cu amănunte!

Cătă ȚINEGHE


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu