Share
Exclusiv: Adina Kofă din Borșa, Maramureș, și fotomodel, și salvator de persoane. “Voluntariatul m-a descoperit pe mine, nu eu pe el!” (FOTO)

Exclusiv: Adina Kofă din Borșa, Maramureș, și fotomodel, și salvator de persoane. “Voluntariatul m-a descoperit pe mine, nu eu pe el!” (FOTO)

Uneori, nu noi ne alegem profesia, ci ea ne alege pe noi. Alteori, avem ocazia să îmbinăm mai multe profesii, dacă pasiunea este mare, iar calitățile numeroase.

Este și cazul Adinei Kofa din Borșa, care este atât fotomodel, cât și angajat în sistemul medical, în același timp, pe care vă invităm să o cunoașteți prin interviul următor.

Cătă Țineghe – În primul rând, te rog fa o scurta prezentare a ta.

Adina Kofă – Numele meu este Adina, am 23 de ani, originară fiind din orașul Borșa. Lucrez de 3 ani ca și brancardier la CPU al Spitalului de Recuperare Borșa Maramureș, timp în care am absolvit postliceala de asistent medical generalist.

Cătă Țineghe – Cum ai ajuns sa fi voluntar la forțele de intervenție?

Adina Kofă – Voluntariatul… nu l-am descoperit eu pe el, ci el pe mine. Deja familiarizată cu mediul intraspitalicesc, am avut curiozitatea să văd cum decurge intervenția la fața locului până la deplasarea victimei la unitatea medicală. Voluntară la garda de intervenție Maramureș  am ajuns trecând mai multe etape: înscrierea, depunerea și selecția doasarelor, apoi am urmat basic life suport. Pe ambulanță nu urci din prima, trebuie trecute perioadele de probă.

Cătă Țineghe – Ce înseamnă pentru tine aceasta munca și ce satisfacții îți aduce?

Adina Kofă – Pentru mine a fi voluntar înseamnă educație continuă, este vorba despre autodepașire, pasiune, ambiție și determinare pentru ca rezultatul să fie cel așteptat. Sincer eu nu aș sta la muncă sau la SMURD, dacă nu ar fi oameni de calitate, medicină. Poți să vezi oricând, de la ei am invățat să am încredere că și eu pot să fac ce îmi propun, să respect și să mă fac respectată. Le mulțumesc ambelor colective (CPU și Garda de intervenție) pentru că împart cu mine răbdarea și din cunostințele lor!

Cătă Țineghe – Ce părere ai despre pandemia COVID-19? Ccum trăiește personalul medical experiența? Ce e de făcut?

Adina Kofă – Pandemia COVID-19 teoretic și practic ne-a luat prin surprindere. Cred că virusul e real, dar cred că trebuie să invățăm să traim cu el și să ne protejăm, dacă nu o facem noi, nimeni nu o sa ne aibă de grijă. La muncă totul s-a schimbat, zi de zi protocoale, ba se schimbă ceva, frica a început să se simtă. Te gândeai cum mergi acasă, la familie, intri zilnic în contact cu persoane, dar de aceea suntem noi acolo, fiecare meserie cu riscurile ei. Contează sa ne protejăm, să evităm locurile aglomerate și să avem grijă unul de altul, să nu devenim călăii persoanelor dragi.

Cătă Țineghe – Care a fost cea mai grea intervenție din viața ta?

Aadina Kofă – Intervenții grele nu am avut, am avut alături de echipă și nu ți se pare nimic greu sau imposibil. Un moment greu din punct de vedere emoțional mi-l amintesc, atunci când o prietenă, care îmi este și colegă, a suferit un infarct când ieșea din tura de noapte. A fost o imagine pe care nu pot să o uit ușor. Era pe pat și intreba ce are, de ce o doare, dacă a făcut infarct, era neputință. Acuma este bine și și-a reluat activitatea.

Cătă Țineghe – Ce hobby-uri ai pe lângă?

Adina Kofă – Sunt o persoană extrem de activă: sunt pasionată de zbor, am urmat cursurile de planorism de la Aeroclubul Baia Mare, zbor cu parapanta, merg ca și model la diferite prezentări de modă, desenez, mă implic în campanii de donare de sânge, antiviolență, particip împreună cu Salvamont Borșa la activitățile pe care le desfășoară.

Cătă Țineghe – Ce sfat ai să dai tinerilor care ar vrea sa facă ceea ce faci tu acum?

Adina Kofă – Tinerilor… Să experimenteze cât mai multe, să fie implicați, să dea la o parte egoismul, să învețe, să cunoască ca să poată ajuta. Prin oameni învățăm lecții, iar noi ca voluntari dăm speranța!

Cătă ȚINEGHE


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu