Share
Evenimente multe și variate în cadrul Zilelor maghiare băimărene (GALERIE FOTO)

Evenimente multe și variate în cadrul Zilelor maghiare băimărene (GALERIE FOTO)

Cea de a 14-ediție a Zilelor maghiare băimărene se desfășoară în perioada 16-22 septembrie, anul acesta cuprinzând numeroase manifestări din toate domeniile de interes ale cetățenilor de etnie maghiară din Baia Mare. Conceptul de bază al acestei ediții este împletirea tradițiilor strămoșești cu tendințele lumii moderne.

În cadrul festivalului organizatorii și-au propus să prezinte tradițiile maghiarimii băimărene și transilvănene, viața comunității și valorile culturale. În prima jumătate a săptămânii organizatorii s-au concentrat pe artele plastice și pe patrimoniul cultural local, un număr impresionant de manifestări expoziționale având loc în aceste zile, inclusiv inaugurarea unei noi galerii de artă. Cu această ocazie a fost sărbătorită și împlinirea a 690 de ani de la prima menționare scrisă a orașului.

Organizatorii au lansat și o nouă serie de evenimente, intitulată „Ungaria în Baia Mare”, în cadrul căreia localități maghiare se vor prezenta în timpul festivalului. Prima așezare maghiară invitată este orașul Sárospatak, care organizează de-a lungul săptămânii numeroase programe, în special în zona Centrului Vechi, zonă care este de altfel inima acestui eveniment. În plus, a fost acordat un alt spațiu important și maghiarimii din Sighetu Marmației, care la rândul ei va fi prezentă cu diferite programe. Ca în fiecare an, vor avea loc și Zilele Elevilor, care anul trecut s-au bucurat de un real succes în rândul tinerilor maghiari din Baia Mare. Nu lipsesc nici programele pentru copii și tineret, precum și cele organizate de comunitatea maghiară de cercetași, care aduc un plus  de culoare manifestărilor.

  • Joi seara a debutat seria concertelor, cu USNK, Teddy Queen și Hot Jazz Band.
  • Partea a doua a manifestărilor se desfășoară sub titulatura consacrată de Főtér Fesztivál, evenimentele în aer liber începând vineri în mod oficial cu tradiționala defilare dinspre Parcul Municipal înspre Piața Libertății. Vineri după-amiază are loc festivalul de dansuri populare maghiare, urmând mai apoi ca pe scena mare să urce trupa de teatru amator Lendvay Márton,  cu o piesă de teatru de revistă. Seara se încheie cu concertul ByeAlex & Slepp.
  • Sâmbăta se va bucura de cea mai mare varietate de programe: Zilele studenților, Anticariat, Jocuri de basm, Casa de jocuri, concursuri, Quiz, clubul mămicilor, programe sportive, antichități & vintage, lecții de literatură contemporană cu Peter Demény, Art Nouveau etc. În cursul serii, artiștii Teatrului Madách din Budapesta vor prezenta spectacolul „Pentru asta sunt buni prietenii”, urmat de concerte susținute de trupele Titan Band și Republic.
  • Duminica începe cu primul semimaraton organizat în cadrul festivalului, la care înscrierile se pot face și la fața locului. Programele culturale vor continua, la fel ca și cele sportive, organizatorii punând la cale un turneu de badminton și câte un concurs de ciclism și de gimnastică. Ziua va mai cuprinde și un spectacol literar muzical, iar înainte de festivitatea de premiere, György Ferenczi și Rackajam vor închide Főtér Fesztivál 2019.

Rafael HEKMAN

Foto: Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok

Lasă un comentariu