Share
Eveniment: Ziua Romilor, marcată și în Maramureș!

Eveniment: Ziua Romilor, marcată și în Maramureș!

Manifestãri dedicate Zilei Internaţionale a Romilor la Instituţia Prefectului- Judeţul Maramureş.

Vineri, 8 aprilie 2022, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare, a avut loc o manifestare cultural- artisticã dedicatã Zilei Internaţionale a Romilor. Aceasta a fost organizatã de Instituţia Prefectului- Judeţul Maramureş, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Fundaţia Hope and Homes for Children şi Liceul de Arte Baia Mare.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului international al romilor de cãtre domnul Nicolae Covaci, urmat de alocuţiunile oficialitãţilor prezente. ”Pentru dumneavoastră, azi este o zi specială: ziua în care vă sărbătoriți etnia, valorile, cultura. Reprezentați o etnie importantă atât la nivel european, cât și național, cu o istorie și o cultură în plină afirmare. De-a lungul istoriei, n-ați fost scutiți de tragedii umanitare uriașe: de la robie, până la deportare, umilințe, sărăcie, marginalizare.

La nivelul județului Maramureș există comunități importante de romi, există exemple de bune-practici în cadrul unor proiecte cu resort social și educațional care au ca public țintă comunitățile de romi. Există exemple de bună-conviețuire inter-etnică în foarte multe localități unde există comunități de romi. Și toate acestea ne bucură. Azi, este zi de sărbătoare pentru dumneavoastră și mi-e drag felul în care știți să vă țineți sărbătorile, grație filonului artistic extem de profund pe care îl aveți, grație felului în care știți – prin muzică și dans – să vă exprimați bucuria, durerea, emoția.”, a fost mesajul transmis de prefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder, celor prezenţi cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor.

Evenimentul a avut ca scop promovarea şi premierea exemplelor de bună practică în rândul romilor. La categoria „Exemple de bună practică şi poveşti de succes în rândul romilor”, au fost premiaţi liceenii de etnie romă din judeţ, care au avut media generală peste nota 9 în semestrul I al anului şcolar 2021-2022, dar şi elevii care au participat la Olimpiada Judeţeană de Istoria şi Tradiţiile Romilor şi Olimpiada de Limba Romani, şi s-au calificat la faza naţională.
Un total de 15 elevi de etnie romă de la liceele din judeţ au fost premiaţi cu premiu bănesc acordat de Fundaţia Hope and Homes for Children Baia Mare.
De asemenea, au luat cuvȃntul vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş- Doru Lazăr, doamna inspector şcolar general, Anca- Minodora Costin- Hendea, doamna Sorina Mihuţ- profesor al Liceului de Arte Baia Mare şi Cristina Moldovan, inspector pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului- Judeţul Maramureş. Evenimentul s-a încheiat cu expoziţia de picturi şi accesorii dedicate culturii şi vieţii romilor (vernisaj), realizată de elevii claselor a IX- a – Secţia Arte Plastice din cadrul Colegiului de Arte Baia Mare, arată reprezentanții Instituţiei Prefectului- Judeţul Maramureş.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu