Share
Episcopia Maramureşului și Sătmarului: Curs pentru clerici privind pastorația persoanelor cu dependențe digitale, de alcool și droguri

Episcopia Maramureşului și Sătmarului: Curs pentru clerici privind pastorația persoanelor cu dependențe digitale, de alcool și droguri

La inițiativa Preasfințitului Părinte Iustin, Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului organizează, în perioada 9-10 octombrie, programul de informare pentru preoți „Biserica în fața fenomenului dependențelor de tehnologie digitală, alcool și droguri”, potrivit basilica.ro.

Evenimentul va avea loc la Mănăstirea „Sf. Ana” de la Rohia. „Prin acest program, preoții din eparhie își actualizează abordarea cazurilor de dependențe în pastorația credincioșilor”, a declarat Părintele Adrian Morar, referent la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al episcopiei.

Sesiunea de informare va fi susținută de psihologul Adela Bontoș, care a susținut și cursul de formare certificat la nivel național „Consilier în domeniul adicțiilor”, organizat luna trecută la Baia Mare de Federația Filantropia a Patriarhiei Române prin Asociația Filantropia Maramureșeană.

„Biserica s-a implicat dintotdeauna în problemele cu care oamenii s-au confruntat de-a lungul timpului. Şi de această dată, Biserica, prin ierarhii săi, prin preoţi, se adaptează să facă faţă fenomenului dependenţelor de substanţe şi tehnologie digitală”, a declarat Adela Bontoș.

Deoarece preoţii sunt și sfătuitori spirituali, și lideri de opinie în comunități, credincioşii apelează la ei când au un necaz. „Când o persoană apelează la preot cu o problemă legată de o adicţie, e absolut necesar ca preotul să ştie cum să abordeze problema respectivă, nu doar din punct de vedere duhovnicesc”, a adăugat psihologul.

Cursul va oferi următoarele informații:

  • Statistici referitoare la consumul de alcool, droguri și tehnologie digitală
  • Descrierea adicțiilor – cum recunoaștem un dependent
  • Stabilirea modului de abordare a cazurilor în pastorație, fără ca preotul să se suprapună cu intervenția psihologului
  • Consilierea persoanelor afectate direct sau indirect de dependență

România ocupă locul 5 (după Islanda, Danemarca, Finlanda și Suedia) în topul țărilor cu un model de consum excesiv de alcool. De asemenea, conform Raportului naţional 2019, peste 15% din tinerii cu vârste între 15 și 34 ani consumă substanțe ilicite, informează psihologul Adela Bontoș.

În cazul tehnologiilor digitale, studiile spun că media de vârstă la care un tânăr începe să le folosească este de 9 ani, iar timpul petrecut online este de 6 -8 ore/zi, ceea ce predispune la instalarea dependenței.

Înscrierile se fac la numărul de telefon 0746 944 870.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu