Share
Doi ani de război în Ucraina. Doi ani de când mor oameni nevinovați

Doi ani de război în Ucraina. Doi ani de când mor oameni nevinovați

Pe 24 februarie se împlinesc doi ani de când în Ucraina mor mii de oameni și alte mii de oameni fug din calea războiului, unii murind pe drum, înecați în Tisa sau înghețați prin munți.

Aproape 4.000 de cetățeni au trecut granița ilegal în ultimii doi ani, cei mai mulți dintre ei alegând să treacă granița prin apele râului Tisa.

Pentru Maramureș, situat la granița cu Ucraina, războiul din țara vecină a însemnat cu totul altceva față de restul țării. Încă din primele zile, punctul de trecere al frontierei a început să se aglomereze și primii refugiați, femei și copii, erau persoane care vorbeau românește și aveau, cei mai mulți dintre ei, rude în România. Însă numărul lor a continuat să crească, ajungând în medie la peste 1.000 de persoane care soseau zilnic în România, fugind din calea războiului. Oameni care căutau doar să-și salveze viața.

La graniță s-au instalat zeci de corturi ale unor ONG-uri și autorități, unde cei care soseau primeau un ceai cald și sandviciuri și erau îndrumați sau ajutați să ajungă la un loc de cazare.

Parlamentul Ucrainei a introdus legea marţială pe data de 24 februarie 2022, ziua în care a izbucnit războiul. Din acea zi, bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 ani şi 60 de ani nu au voie să părăsească ţara. Cel puțin nu legal, însă ilegal, în România au ajuns 3.868 de bărbați care au fugit din calea războiului. Dintre aceștia, o parte au ales să treacă granița prin munți, iar alții prin apele râului Tisa. În ambele cazuri, unii și-au găsit acolo sfârșitul.

Pagube materiale și victime umane

Însă în Ucraina, numărul victimelor civile după doi ani de război se ridică la cel puțin 10.000, iar alți aproape 20.000 de soldați ruși și ucraineni au fost uciși, potrivit surselor ucrainene şi occidentale.

Potrivit celui mai recent raport comun al guvernului ucrainean, al Băncii Mondiale, al Comisiei Europene şi al ONU, războiul din Ucraina a provocat pagube directe însumând cel puţin 152 de miliarde de dolari în aproape doi ani, cele mai afectate sectoare fiind locuinţele, transportul, comerţul, industria, agricultura şi energia.

La 31 decembrie 2023, costurile pentru reconstrucţia şi redresarea Ucrainei sunt estimate la cel puţin 486 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Calculele se referă la perioada de la începutul războiului, 24 februarie 2022, şi până la 31 decembrie 2023. Pierderile financiare provocate de război pe parcursul acestei perioade sunt estimate la 499 miliarde de dolari.
În plus, potrivit autorităţilor ucrainene, deficitul de finanţare este de 9,5 miliarde de dolari pentru începerea imediată a redresării şi pentru priorităţile de reconstrucţie care au nevoie de finanţare în 2024.

În Maramureş trăiesc cei mai mulţi ucraineni din România, în număr de 25.690.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu