Share
Despre lemn și sculptură cu Mihai Bledea din Vadu Izei

Despre lemn și sculptură cu Mihai Bledea din Vadu Izei

Arta de a sculpta în lemn este una dintre cele mai vechi tradiții românești. În ceea ce privește sculptura maramureșeană, aceasta e plină de simboluri. În județul nostru există numeroși sculptori pricepuți, iar din mâinile lor pricepute ies adevărate bijuterii.

Azi vă facem cunoștință cu sculptorul Mihai Bledea din Vadu Izei, prin intermediul tânărului Denis Năsui – inițiatorul proiectului „Cu Denis prin Maramureș”.

„Scuptorul Mihai Bledea (54 de ani) din Vadu Izei este cu adevărat un păstrător al tradiției. Vorbește cu atâta pasiune, pricepere și devotament despre lemn, despre Maramureș și despre noi, moroșenii. A învățat autodidact tot ceea ce este legat de sculptură și de realizarea caselor tradiționale de lemn. M-am bucurat enorm de mult să-l cunosc pe Mihai Bledea pentru că prin el lemnul vorbește, lemnul prinde o formă și totul capătă un sens”, spune Denis.

Meșterul Mihai Bledea vorbește atât de frumos despre lemn și despre această frumoasă meserie.

„Noi, maramureșenii, avem niște bijuterii pe care le ținem înaintea casei. Sunt porțile de lemn. Avem bisericile de lemn, adevărate tezaure (…). Lemnul are viață. De multe ori și zicem noi că dăm viață lemnului. Din el ies o grămadă de lucruri. Poate iese un stâlp la poartă, poate iese o ușă bisericească, o icoană sau poate iese o scândură în grajd, sub marhă. Și acela-i lucru sfânt, pentru că și animelele trebuie să stea pe ceva bun”, precizează sculptorul.

Vă invităm cu drag să urmăriți video de mai jos, pentru a afla întreaga sa poveste. Multă putere de muncă îi dorim și sănătate să poată realiza cât mai multe lucrări deosebite!

Lavinia-Codruța HERMAN

Citește și

Cantorul Ștefan Cozma din Vișeu de Jos ne povestește despre colindul străbun


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu