Share
Datele în timp real: Rețeaua Meteo Maramureș se îmbogățește cu noi stații monitorizare permanentă a vremii! A patra va fi la Planetariul Baia Mare!

Datele în timp real: Rețeaua Meteo Maramureș se îmbogățește cu noi stații monitorizare permanentă a vremii! A patra va fi la Planetariul Baia Mare!

Datele în timp real: Rețeaua Meteo Maramureș se îmbogățește cu noi stații monitorizare permanentă a vremii! A patra va fi la Planetariul Baia Mare!

Să explicăm din start contextul! În Maramureș în prezent sunt funcționale în total cinci stații meteorologice ale Administrației Naționale de Meteorologie, în Baia Mare, Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș, Ocna Șugatag și stația meteo Iezer.

Articolul de față face referire la stații meteorologice automate, de mici dimensiuni, care oferă informații meteorologice în timp real. În Maramureș există mai multe. Din rețeaua Meteo Maramureș (anterior, Meteo Sighetu Marmației) fac parte cele din Sighetu Marmației, Nănești și Ocna Șugatag, urmând să fie în curând funcțională a patra, la Planetariul Baia Mare. Mai avem în teritoriu stații private în Baia Mare, Blidari, Șuior, Cicârlău, Ruscova și Vișeu de Sus, vizibile și ele prin rețeaua Wunderground.

Articolul de față vorbește despre rețeaua Meteo Maramureș. În această iarnă, DirectMM.ro scria despre proiectul Meteo Sighetu Marmației, acum Meteo Maramureș, de a achiziționa acest tip de stații automate de specialitate, care să ofere date în timp real, care să fie la îndemâna doritorilor, printr-un singur click, pe rețeaua Wunderground. S-a inițiat atunci un apel pe rețelele de socializare, prin care doritorii puteau să contribuie financiar la atingerea acestei ținte pe care inițiatorii și-au propus-o. În luna martie, s-a reușit achiziționarea primei asemenea stații meteorologice, care a ajuns să devină funcțională în Sighetu Marmației. În această primăvară s-a izbutit și punerea în funcțiune a celei de-a doua, la Nănești, sat aparținător al comunei Bârsana. Zilele acestea, s-a pus în funcțiune o a treia, de această dată la Ocna Șugatag, într-o locație cunoscută de localnici și turiști. Va urma a patra, chiar la Planetariul Baia Mare, arată pentru DirectMM.ro, Sorin Hotea, profesor, astronom și meteorolog pasionat, care este și inițiatorul proiectului.

„În 23 mai 2022, am pus în funcțiune cea de-a treia stație meteo automată din rețeaua oficială Meteo Maramureș în localitatea Ocna Șugatag la pensiunea Popasul din Deal. Stația a fost achiziționată de Planetariul Baia Mare, care a devenit astfel partener în proiectul nostru. De fapt, Complexul Astronomic Baia Mare, prin manager prof. Ignat Ovidiu, a fost singura instituție care a răspuns solicitării noastre de implicare. Ei au mai achizițonat încă o stație care va fi montată chiar la sediul lor din Baia Mare. Mulțumim, de asemenea domnului Pop Vasile, de la Popasul din Deal, pentru ajutor și găzduire. Dacă aveți drum prin Ocna Șugatag, nu ezitați să le treceți pragul. Stația meteo automată din Ocna Șugatag măsoară temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică, direcția și viteza vântului, precipitațiile și radiația solară și poate fi accesată la adresa: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IOCNAU1. Codul (WU) noii stații este: IOCNAU1”, arată acum Sorin Hotea, reprezentantul Meteo Maramureș.

C.Ț.

Citește și

Iată avem și premieră: În județul Maramureș în municipiul Sighetu Marmației acum este funcțională prima stație meteorologică automată! Informații în timp real!

Fii și tu ajutor: În județul Maramureș în municipiul Sighetu Marmației s-a inițiat importantul demers, de a achiziționa trei stații meteo automate! Iată de ce!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu