Noi reguli pentru vânzătorii de fructe și legume - 23 minute în urmă
Revista „Memoria Ethnologica” a sărbătorit 22 de ani de la prima apariție - 47 minute în urmă
O echipă de fotbal U13 din Fărcașa pleacă într-un turneu în Franța - 3 ore în urmă
Poeta Flavia Foltoș, premiată la Concursul Național Studențesc de Poezie „Juventus”2024 - 3 ore în urmă
Studenții de la teologie participă la Sesiunea de comunicări științifice „Grija şi responsabilitatea Bisericii faţă de viaţa şi sănătatea omului” - 3 ore în urmă
Într-o zi de 16 mai se sărbătorește Lumina - 4 ore în urmă
”Cupa Familiei” la șah, în Baia Mare - 4 ore în urmă
Ce premii au obținut elevii de la „Lucaciu” la Concursul Interjudețean de Matematică și Informatică „Sigma” - 4 ore în urmă
Colonia Pictorilor Baia Mare va găzdui Sesiunea internațională de comunicări științifice studențești „Nord – Perspective interdisciplinare”, ediția a VI-a - 18 ore în urmă
Un jucător U20 de la CSM Știința Baia Mare este convocat la Naționala de Rugby a României - 18 ore în urmă
Cum erau pe vremuri pregătirile pentru Crăciun; Bradul se împodobea tradițional, cu biscuiți, covrigei, mere, nuci și altele
Sărbătorile bat la ușă, iar pregătirile sunt în toi. Așa a fost dintotdeauna.
Cu ajutorul celor de la Centrul Culturii Tradiționale Maramureș aflăm cum se pregăteau maramureșenii pe vremuri pentru Praznicul Nașterii Domnului.
„Cu câteva zile înainte de Crăciun încep pregătirile la fiecare casă. Se pregătește făina, se curăță curțile, gospodăria. Un loc central în cadrul pregătirilor premergătoare colindatului îl deține împodobirea interiorului locuinței. Pe pereți se pun șterguri, blide, pe masă fățoaie brodată cu ciur, pe pat perini. Acest obicei al împodobirii caselor apare și în poezia colindelor:
Să fii gazdă vesălos,
C-ai ajuns Crăciun frumos.
Să fii gazdă vesăloasă,
C-ai ajuns zile frumoasă!
Mândru ș-o gătat pân casă
Pe blide șterguri multe,
Pă la pat, pană de brad,
Pă la ușe cu brândușe,
Pă la masă, ruje grasă.
(Colecția Rodica Sibian, din Memoria Ethnologica, Nr. 15 – 16)”.
Bradul se împodobea tradițional, cu biscuiți, covrigei, mere, nuci și altele.
„În această săptămână, sătenii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Se prepară mâncărurile, se împodobesc interioarele locuinţelor, se văruiesc casele, pe pereţi se atârnă blide cu ştergar, pe masă se întind făţoi rupturite pe pat se aşază perini ornamentate, casa se împodobeşte cu crengi de brad, busuioc, bărbânoc. În unele sate se zice că-i blăstămată femeia care nu pune de Crăciun pe masă făţoaie rupturită, pe pereţi şterguri şi pe pat perne. Elementul care imprimă strălucire interiorului casei pe timpul sărbătorilor de iarnă este bradul de Crăciun. Anica Butcure din Cupșeni ne descrie: „Este tăiat şi adus de la pădure de către gazda casei în prag de sărbătoare. Se împodobea cu biscuiţi de casă, covrigei, mere, nuci, alune, bomboane din coţcă de miere, vată, beteală. Legam tăţî pă brad, şi tata îl aducea din pădure, găurem nuci, mama cocea covrigei şi biscuiţi”.
(Colecția Corina Isabella Csiszár, „Obiceiuri din Țara Lăpușului”)”.
Foto: Foto: Gabriel Motica