Share
COVID-19, valul 2: Localitățile Groși și Satu Nou de Jos, în carantină zonală. Incidența a depășit 8 la mie. Lista regulilor care trebuie respectate (FOTO)

COVID-19, valul 2: Localitățile Groși și Satu Nou de Jos, în carantină zonală. Incidența a depășit 8 la mie. Lista regulilor care trebuie respectate (FOTO)

Încă 2 localități sunt plasate în carantină zonală în Maramureș, după incidența cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori a ajuns la 8,05. Este vorba despre localitățile Groși și Satu Nou de Jos. Ele se adaugă localităților Petrova, Vișeu de Jos și comunei Recea cu toate satele aparținătoare.

Localitățile Groși și Satu Nou de Jos vor fi carantinate zonal Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a primit Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat Dr. Raed Arafat nr. 4659784/2020 privind instituirea carantinei zonale în localitățile Groși și Satu Nou de Jos, începând cu data de 2 noiembrie a.c., ora 05.00, pentru o perioadă de 14 zile, a declarat președintele CJSU, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară și a hotărât stabilirea unor măsuri și responsabilități în aplicarea Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr.4659784/2020. Aceste măsuri și responsabilități prevăd: asigurarea dezinfecției periodice a spațiilor publice după un calendar bine stabilit de Direcția de Sănătate Publică a Județului Maramureș; implicarea medicilor de familie de pe raza comunei în monitorizarea din punct de vedere medical a persoanelor carantinate/izolate la domiciliu/locația declarată; acordarea asistenței medicale a populației din zonă; colectarea deșeurilor și asigurarea funcționării continue a serviciilor de utilități publice; asigurarea continuității aprovizionării cu alimente, medicamente și bunuri de strictă necesitate; identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reședința ori cu adresa declarată în cele două localități și introducerea acestora în bazele de date dedicate.

Cabinetele medicale și cabinetele stomatologice își vor desfășura activitatea doar pentru pacienții care au domiciliul/reședința în comună. Controlul măsurilor privind limitarea deplasării persoanelor în/din zona carantinată stabilită prin Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659784 din 01.11.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitățile Groși și Satu Nou de Jos, respectiv asigurarea ordinii publice se vor realiza de către Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Pintea Viteazul” Maramureș sau Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, după caz. Carantinarea zonală s-a instituit ca urmare a evaluării situației epidemiologice, rata incidenței a cazurilor cumulată de 8,05 cazuri la 1000 de locuitori, respectiv avizului de carantinare zonală transmis de către Institutul Național de Sănătate Publică/ Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile. Sunt interzise organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.).

Slujbele religioase se vor oficializa doar în exteriorul clădirilor, cu prezența a maxim 20 de persoane. Se suspendă cursurile școlare care presupun prezența ”față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile urmând a se desfășura online. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție prin extinderea arealului comunei, cu o distanță de siguranță de 380 metri, în care se introduc restricții de deplasare (amplasarea de filtre rutiere la intrarea și ieșirea din cele două localități pe drumurile comunale DC182B, DC48 și DC79). Se permite tranzitarea localităților Groși și Satu Nou de Jos de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea / staționarea în această localitate. În aplicarea prevederilor Ordinului Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659784/2020 privind instituirea carantinei zonale în localitățile Groși și Satu Nou de Jos, județul Maramureș, se aprobă modelul de Declarație pe proprie răspundere (Vezi foto mai jos) din care să rezulte motivul justificat al deplasării, conform Anexei nr. 1 care face parte integrantă din hotărâre.

Populația din cele două localități va fi informată cu privire la măsura instituirii carantinei zonale prin transmiterea unui mesaj preventiv prin sistemul RO-ALERT.

Primăria Groși a anunțat pune la dispoziția cetățenilor formulare de declarație pe propria răspundere, formulare ce pot fi ridicate de la sediul instituției. Pentru alte informații puteți să apelați la telefon 0744425521, au mai arătat reprezentanții administrației locale.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu