Share
Copilul român, preluat de autoritățile din Danemarca după ce ar fi fost agresat de părinți, a fost repatriat și este în grija bunicilor

Copilul român, preluat de autoritățile din Danemarca după ce ar fi fost agresat de părinți, a fost repatriat și este în grija bunicilor

Copilul român, preluat la începutul anului 2022 de autoritățile din Danemarca după ce ar fi fost agresat de părinți, a fost repatriat, au anunțat Ministerul Afacerilor de Externe și ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, arată digi24.ro.

Pe durata zborului din Danemarca în România, copilul a fost însoţit de către bunicii materni, în grija cărora va rămâne. Situaţia minorului va fi monitorizată în continuare de autorităţile române competente.

MAE precizează că finalizarea cu succes a acestui caz de instituţionalizare, prin aducerea în România a minorului, identificat ca „M.R.”, şi încredinţarea acestuia bunicilor materni, s-a realizat „în baza mecanismelor de cooperare existente la nivel naţional pentru cazurile de copii români faţă de care s-au dispus măsuri de protecţie pe teritoriul altor state, fiind rezultatul strânsei colaborări dintre MAE şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi instituţiile omoloage din Danemarca, cu sprijinul autorităţilor locale române responsabile în ceea ce priveşte protecţia drepturilor copilului”.

MAE reaminteşte că acest caz a fost gestionat în mod constant de către reprezentanţii Ambasadei României la Copenhaga, în cooperare cu instituţiile române competente, încă din luna februarie, când misiunea diplomatică a fost notificată de familia din România cu privire la reţinerea de către autorităţile daneze a părinţilor români ai copilului, preluarea acestuia de către serviciile sociale din Danemarca şi plasarea sa în grija unei familii substitutive din acest stat.

De asemenea, încă de la semnalarea iniţială a cazului, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Copenhaga, a menţinut permanent legătura cu părinţii minorului şi cu familia extinsă, cu autorităţile centrale şi locale daneze şi române şi a efectuat multiple demersuri, atât diplomatice, cât şi de asistenţă consulară, în favoarea cetăţeanului român minor şi a părinţilor acestuia.

MAE adaugă că Ambasada României la Copenhaga le-a eliberat membrilor familiei minorului documente de stare civilă, acte notariale şi de călătorie româneşti (certificat de naştere, titlu de călătorie şi paşaport simplu temporar şi diverse declaraţii).

„Am primit vești extraordinare. După eforturile considerabile făcute de autoritățile române, Danemarca a acceptat repatrierea băiețelului M.R. și acesta a ajuns astăzi la familia bunicilor materni! Mă bucur din tot sufletul că prin eforturile făcute de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Naționala pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției, cu ajutorul nemijlocit al Ministerului Afacerilor Externe, am reușit să convingem autoritățile daneze că cea mai bună soluție pentru bebeluș este ca acesta să ajungă în grija familiei sale extinse. Bunicii materni ne-au impresionat și pe noi, prin determinarea pe care au avut-o să dovedească faptul că vor cu adevărat să se implice total în creșterea copilului, să-l îngrijească și să-i asigure toate condițiile de care acesta are nevoie”, a transmis și Gabriela Firea, mai arată sursa citată în acest articol.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu