Share
Clipe speciale în Vișeu de Sus: Cetățeanul de onoare Marin Stănescu a împlinit impresionanta vârstă de 103 ani; Istoria vieții unui erou de poveste

Clipe speciale în Vișeu de Sus: Cetățeanul de onoare Marin Stănescu a împlinit impresionanta vârstă de 103 ani; Istoria vieții unui erou de poveste

Clipe speciale în Vișeu de Sus: Cetățeanul de onoare Marin Stănescu a împlinit impresionanta vârstă de 103 ani; Istoria vieții unui erou de poveste

Ziua de 29 octombrie este una importantă în Vișeu de Sus, întrucât este sărbătorit veteranul comunității. Este vorba despre colonelul în rezervă Marin Stănescu, cetățean de onoare al orașului care, anul acesta, a împlinit vârsta de 103 ani.

Cu acest prilej, autoritățile locale au ținut să publice un mesaj de felicitare pentru un om care a scris istorie. „La mulți ani, domnule colonel! Să vă țină Dumnezeu sănătos! Primiți respectul și prețuirea noastră!”, arată oficialii Centrului Cultural-Social Viseu de Sus. Iar acum iată câteva file din această istorie a omului care a scris istorie!

Marin Stănescu s-a născut în 29 octombrie 1920 în comuna Izvoarele, județul Olt. La 18 ani este încorporat ca voluntar în Regimentul 3 Dorobanți Slatina-Olt, iar un an mai târziu e trimis la Școala de Subofițeri de la Făgăraș. România intră în război și, la 22 iunie 1941, la ordinul generalului Antonescu, tânărul Stănescu trece Prutul și luptă la Țiganca, Tălăiești, Taraclia, Baimaclia, Sărata Galbenă, Tătarca în Basarabia. Se dau alte lupte la Chișinău, Tighina, apoi se trece Nistrul și la Vigoda este rănit. După refacere, participă la luptele de la Odesa, Doneț, Cotul Donului, unde, în iarna anului 1942, unitatea din care face parte este respinsă de tancurile sovietice. Începe retragerea și ajunge până la Iași, opunând rezistență pe râul Jijia, alături de o grupă din armata germană respingându-i pe ruși. Este din nou rănit și internat la Bârlad, apoi la Vaslui și la Slatina.

În 23 august 1944, când România iese din Alianța Axei, este refăcut și reîncepe lupta, de data aceasta împotriva nemților, la Târnăveni, Cipău Mare, Cipău Mic. Ostașii români trec Mureșul cu bărci de cauciuc și se angajează în crâncenele lupte de la Oarba de Mureș, unde, în 20 octombrie 1944, Marin Stănescu a fost lovit pentru a treia oară. Spitalizat la Blaj și la Spitalul Central din București, se reface din nou și continuă războiul cu Batalionul 10 Vânători de Munte. Participă la luptele din Cehoslovacia, Munții Tatra, iar ziua victoriei, 9 mai 1945, îl găsește la granița Germaniei. În 12 august 1945, după trei luni de mărșăluit, sosește în Vișeu de Sus, unde Batalionul 10 Vânători de Munte din care făcea parte este primit de mii de oameni. După terminarea războiului, în 1947, Marin Stănescu este comandant de pluton la trupele de grăniceri la Vărșani – Arad, apoi șef de cancelarie la Sânicolaul Mare. În 1950 este trecut în rezervă cu gradul de căpitan.

Din 2008 este avansat colonel. Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat de mai multe ori, primind: ”Crucea Comemorativă a celui de al Doilea Război Mondial 1941-1945”, ”Insigna Veteran de Război”, ”30 de ani de la eliberarea României de sub dominația fascistă”, decorația ”Onoare Armatei Române”.

În anul 2003 i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al Orașului Vișeu de Sus, ”în semn de recunoștință pentru sacrificiul personal adus la apărarea patriei în cel de-al Doilea Război Mondial”. La împlinirea a 100 de ani, colonelul Marin Stănescu a fost aniversat în mod oficial de primarul Vasile Coman, Consiliul Local și Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus și reprezentanții Unității Militare 01824/E Vișeu de Sus, în frunte cu cpt. Ovidiu Pasenciuc, dar și de familie. Primarul Vasile Coman i-a oferit cu acest prilej o Diplomă de onoare, un tablou, dar și un premiu aniversar. Drapelul României și daruri cu încărcătură simbolică pentru orice militar de carieră a primit sărbătoritul din partea căpitanului Ovidiu Pasenciuc. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus, care a pregătit și două cadouri speciale pentru această ocazie: un tort și un aranjament floral în tema evenimentului. Ministrul Apărării Naționale de atunci, generalul Nicolae Ciucă, a trimis o scrisoare de felicitare adresată colonelului Stănescu, prin care își exprimă recunoștința și prețuirea pentru curajul și eroismul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă.

C.Ț.

Foto – Lucian Isaicu

Citește și

Un Om care a scris istorie: Colonelul Marin Stănescu din Vișeu de Sus a împlinit 100 de ani. A fost rănit de trei ori în război și a fost decorat pentru curaj (FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu