Share
Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, 105 ani de activitate neîntreruptă; Cum va fi marcat evenimentul

Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, 105 ani de activitate neîntreruptă; Cum va fi marcat evenimentul

Corul Bărbătesc din Finteușu Mare împlinește 105 ani de activitate. Cu acest prilej, se va desfășura proiectul cultural „Cultură, tradiție și continuitate în satul românesc Finteușu Mare”.

În cadrul acestuia, vineri, 22 septembrie, de la ora 18.30, la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare se va desfășura colocviul „105 ani de cântec coral la Finteușu Mare”, iar Corul va susține apoi concertul „Cântece transilvane”.

Duminică, 24 septembrie, acțiunea se va muta în Finteușu Mare. După Sfânta Liturghie, va avea loc un parastas de pomenire a coriștilot și dirijorilor decedați în cei 105 ani de activitatate.

De la ora 15.00, la Centrul Cultural „Nistor Dragoș” din localitate se va desfășura Festivalul Coral „Valentin Băintan”, ediția a XIV-a.

Corul Bărbătesc din Finteușu Mare este cel mai longeviv grup vocal din România și singurul care a avut continuitate. A fost înfiițat odată cu Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Remintim că în septembrie 2021 Corului i-a fost înmânat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”.

Această distincție a fost conferită de Președintele României, Klaus Iohannis, dorind să răsplătească meritele acestui cor și în semn de apreciere a dăruirii și pasiunii cu care a promovat arta corală, pentru talentul interpretativ prin care a pus valoare cântecul popular românesc.

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu