Share
Comuna Lăpuș, în nuanțele tricolorului de Ziua Națională a României

Comuna Lăpuș, în nuanțele tricolorului de Ziua Națională a României

Ieri, 30 noiembrie, cu ocazia prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, comuna Lăpuș a readus în prim-plan tradiția, reunind în ceas de sărbătoare o comunitate animată de sentimente puternice: patriotism și recunoștință pentru jertfa eroilor pe câmpul de luptă pentru libertatea țării.

Astfel, în parcul din centrul comunei a avut loc ceremonia depunerii de coroane la monumentul eroilor sub egida căruia spiritul patriotic este păstrat încă viu, prin luptele care desemnează astăzi capitole importante ale istoriei noastre.

Aceste eforturi nu au fost zadarnice, urmând ca data de 1 decembrie 1918 să fie momentul la care Marea Adunare Națională de la Alba Iulia votează unirea Transilvaniei cu România. Începând cu anul 1990, data de 1 decembrie este marcată în calendar ca Ziua Națională a României.

Evenimentul a debutat printr-un marș de onoare al drapelului susținut de tineri membrii ai Ansamblului Folcloric „Doina Lăpușului”, urmat de depunerea propriu-zisă a coroanelor la monument, provenite din partea Primăriei Comunei Lăpuș, Consiliului Local Lăpuș, Școlii Gimnaziale Lăpuș, reprezentanților Ministerului de Interne și grupului „Horitoarele” din Lăpuș.

În continuarea acestor momente, a avut loc Sfânta Liturghie, oficiată de către preoții Parohiilor locale – Ioan Florin Mariș și Daniel Brisc, alături de Daniel Dascălu, preotul parohiei Poiana Botizii.

După Imnul de Stat intonat de Victoria Petrenciuc, tânăra interpretă de muzică populară din Lăpuș, primarul comunei, Cristina Buda a rostit în fața audienței fragmente istorice care alcătuiesc imaginea României imediat după Marea Unire, fragmente ale căror autor este Ionel Bolchiș.

Victoria Petrenciuc alături de oficialitățile Ministerului de Interne, Cristina Buda – primarul localității, Ionuț Toma – viceprimarul localității, Cristian Coman – moderatorul evenimentului, Daniel Brisc – preotul Parohiei Lăpuș II și Daniel Dascălu – preotul paroh din Poiana Botizii

„Mă bucur să vă văd alături de reprezentanții Primăriei comunei Lăpuș și ai Consiliului Local, în parcul din centrul comunei lângă monumentul eroilor pentru a sărbători Ziua Națională a României, pentru a-i comemora pe eroii noștri, pe cei care ne-au lăsat drept moștenire o vatră atât de frumoasă și de bogată, pentru a-i comemora pe cei care ne-au oferit libertatea, pe cei care prin fapte, au scris pagini grele de istorie, cei care ne-au lăsat cu atâta drag și bunătate lucruri frumoase drept moștenire: tradiții și obiceiuri pe care noi trebuie să le ducem mai departe” – punctează Cristina Buda, primarul comunei.

Perioada post-unirii naționale este momentul schimbărilor majore atât pentru comuna Lăpuș, cât și pentru întreaga țară din toate punctele de vedere: administrativ, educațional, economic, religios, cultural ș.a.m.d.:

„Maramureșul istoric revine României Mari doar în proporție de 30%. Obiectivele principale care trebuie înfăptuite după Marea Unire din 1918 sunt reforma agrară, unificarea sistemului fiscal. După Marea Unire, în România se dezvoltă industria petrolieră, chimică și minieră. Se dezvoltă rapid catedralele ortodoxe la Timișoara, Arad, Oradea, Carei și Alba Iulia. În numai 3 ani se construiește Transalpina, șoseaua ce leagă Transilvania de Regat peste munți. În Lăpușul românesc se construiește în anii `30, prima clădire a Primăriei, în stil muntenesc ca simbol al administraților din Transilvania. Dezvoltarea economică în Lăpuș a fost realizată mai ales în agricultură după aplicarea reformei agrare între anii 1921 – 1923. Lăpușenii folosesc pășunile și fânețele pentru a crește numărul de animale, sursa principală de hrană” – subliniază primarul.

Cristina Buda – primarul localității alături de Ionuț Toma – viceprimarul localității, Cristian Coman – moderatorul evenimentului, Daniel Brisc – preotul Parohiei Lăpuș II, Daniel Dascălu – preotul paroh din Poiana Botizii și Ioan Florin Mariș – preotul Parohiei Lăpuș I

 După o horă cuprinzătoare desfășurată în fața Primăriei, lăpușenii s-au îndreptat spre Căminul Cultural al comunei, unde în aceeași atmosferă festivă, surprizele s-au succedat într-un lanț. Locația a devenit astfel scena unui spectacol al patriotismului, unde în cadrul unor scenete cu tematică specifică, elevii Școlii Gimnaziale Lăpuș și-au demonstrat potențialul artistic în cele mai frumoase forme, așa cum se manifestă acesta conform vârstei: plin de naturalețe, prospețime și inocență.

Organizat sub atenta implicare a cadrelor didactice, împreună cu directorul Școlii Gimnaziale din Lăpuș, Gianina Brisc, spectacolul a debutat cu un moment teatral, intitulat „Dor” susținut de către elevii școlii cu același nume, sub coordonarea președintelui Asociației Culturale „Sub Stejar” și Atelierului de Teatru – Silvia Roman. Momentul face parte din Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) și ilustrează cu delicatețe și sensibilitate, efectele negative ale absenței părinților în viața celor mici.

„Dor”

„Mă bucur că am avut oportunitatea de a cunoaște atât de mulți copii pasionați, curajoși, curioși și deschiși să-și spună povestea. Este un exercițiu de vulnerabilitate. Textele sunt despre ei, inspirate de povestea lor de viață, inclusiv melodiile. Ziua de 1 decembrie este iată, momentul la care vorbim despre emoții, despre cum putem fi mai aproape de ceilalți de lângă noi, cum putem să fim mai empatici și mai uniți.” – subliniază Silvia Roman, președintele Asociației Culturale „Sub Stejar”.

Pe scena Căminului Cultural, dintre cei prin ale căror momente artistice au păstrat viu spiritul patriotic în fundalul cadrului tradițional, specific zonei, amintim:

  • Elevii clasei a 7-a cu spectacolul „O petrecere în familie” – coordonatori, prof. Anca Ghiduț și prof. Dana Manu
  • Andra Muț cu un recital de poezie adecvată tematicii de 1 decembrie
  • Grupul vocal „Mlădițe Lăpușene” coordonat de Adela Șanta și Marcel Both
  • Victoria Petrenciuc și Gabriela Ungur, tinerele artiste locale cu momente muzicale
  • Cristian Coman
  • Adela Șanta
  • Scriitorul maramureșean din Lăpuș – Iacob Oniga, cu un moment dedicat poeziei
  • Ansamblul Folcloric local „Doina Lăpușului”
  • Grupul de dansuri populare din cadrul PNRAS

Andra Muț

„O petrecere în familie”

Victoria Petrenciuc

Cristian Coman

Adela Șanta împreună cu grupul muzical „Mlădițe Lăpușene”

Gabriela Ungur

Ansamblul Folcloric local „Doina Lăpușului”

Grupul de dansuri populare din cadrul PNRAS

Iacob Oniga

Spectacolul s-a finalizat prin cuvântul directorului Școlii Gimnaziale din Lăpuș – Gianina Brisc, care a încununat evenimentul prin intonarea versurilor poeziei „Avem o țară”, autor Radu Gyr, moment care a conturat armonia patriotismului, semn că România are valori istorice prețioase, demne de apreciat.

„Avem troițe sfinte, altare și icoane,

Și candeli ard cu mii de pâlpâiri (…)

Avem pe Brâncoveanu pildă tare,

Ca pruncii lui sub sabie-au căzut” – Radu Gyr

„Să păzim ce ne-a rămas de la strămoși, Să păzim cu sfințenie limba, tradițiile, portul popular, Și tot ce este frumos în noi românii. La mulți ani!” – subliniază Gianina Brisc, directorul școlii Gimnaziale Lăpuș.

Alexandru CHIRA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu