Share
Cine a fost Alexiu Pocol, învățătorul sărac, devenit proprietar de mine, putred de bogat

Cine a fost Alexiu Pocol, învățătorul sărac, devenit proprietar de mine, putred de bogat

Documentele păstrate de Arhivele Judeţene vorbesc despre învățătorul sărac care a devenit proprietar de mine și s-a îmbogățit peste noapte. A activat și în viața politică, fiind chiar primar al orașului Baia Mare, la un moment dat.

În numărul 3 al Revistei Arhivelor Naţionale Maramureş, Robert Tokoly a publicat un studiu despre Alexiu Pocol. Documentele arată că aceasta a absolvit cursurile Preparandiei din Blaj şi din Sighetu Marmaţiei, după care a fost învăţător, până s-a căsătorit cu Maria Mureşan.

Inițial s-a crezut că nu a avut copii, însă ulterior s-a descoperit că aceasta ar fi avut șase copii cu Maria, care era cu 13 ani mai în vârstă ca el și mai avea șase copii din prima căsătorie.

În acelaşi studiu se arată că la nunta unuia dintre fiii lui, Inocenţiu, ar fi participat chiar Iuliu Maniu, în calitate de naş. De altfel, momentul este menționat pe faţada clădirii, unde stă o plăcuţă cu numele omului poșitic inscripționat și data la care a fost găzduit acolo, în 1905.

Doar doi copii din șase au ajuns adulți

Din cei şase copii, patru s-au prăpădit foarte devreme, iar ceilalţi doi, un băiat şi o fata, au trăit – fiul pana la 37 de ani, iar fiica, Melania, până în 1987.

Despre aceasta din urmă, se ştie că a fost medic şi că a trăit în Satu Mare. La rândul ei, Melania, fiica lui Alexiu Pocol, a avut două fiice. Una, însă, a trăit doar trei ani, iar cealaltă, tot Melania, a trăit până la 39 de ani.

Despre Inocenţiu se ştie că a murit la 37 de ani, din cauza tuberculozei, dar nu se ştie dacă a avut copii sau nu.

Alexiu Pocol (primul din dreapta), la Budapesta, în anul 1914, împreună cu Vasile Goldiș, Gheorghe Pop de Băsești, Alexandru Vaida-Voevod, Valeriu Braniște

Maria, soția proprietarului de mine, a fost subiectul multor povești și legende locale. Se crede că era analfabetă, dar că s-a trezit propulsată în înalta societate, peste noapte. Era căutată de toate doamnele importante din oraș, însă aparițiile ei publice erau mult mai discrete decât ale soțului ei.

Viața politică și socială efervescentă

Maria Mureșan și Alexiu Pocol

De asemenea, se mai arată în acelaşi document, marele proprietar de mine a fost foarte activ în viaţa politică, fiind chiar şi primar în Baia Mare între anii 1926-1927, preşedinte al Băncii Comerciale din Baia Mare, preşedinte al Uniunii proprietarilor de mine particulare şi membru al Reuniunii Femeilor Române Regina Maria unde, alături de fiica şi soţia sa, contribuia la buna funcţionare a organizaţiei cu 1.000 de lei.

A fost, de asemenea, preşedinte al Filialei Baia Mare a Crucii Roşii, dar şi membru marcant al ASTRA.

După Marea Unire din 1918, Alexiu Pocol a fost senator de Baia Mare, apoi preşedintele organizaţiei locale a Partidului Naţional Ţărănesc, după care a trecut la PNL, în vara lui 1927, unde a rămas definitiv.

Alexiu Pocol a încetat din viaţă la 63 de ani, la Budapesta, într-un sanatoriu unde se trata pentru afecţiuni renale, la nouă ani după moartea soţiei sale, Maria, care a murit în 1926, din cauza nefritei. Se pare că ultima pe linie directă a familiei a fost fiica lui Alexiu Pocol, Melania, iar odată cu dispariţia acesteia şi a fiicelor ei, linia directă a descendenţilor s-a stins.

Clădirea este în stare vavansată de degradare

„Castelul” de pe Valea Borcutului, cum era denumită de localnici locuința acestuia, se află într-o stare avansat de degradare, gata s se prăbușească, după ce autoritățile locale nu au reușit să găsească o formulă pentru salvarea imobilului construit între 1903-1904.

Din aurul donat de acest proprietar de mine (3,6 kg) a fost realizată coroana pe care regina Maria a purtat-o cu ocazia Încoronării de la Alba Iulia (15 octombrie 1922).


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu