Când trecem la ora de vară - 2 ore în urmă
Prinde contur căsuța celor opt copii, părăsiți de mamă și orfani de tată, care au rămas fără locuință după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări - 3 ore în urmă
În Municipiul Sighetu Marmației: Un liceu important, anunțul primăriei cu privire la eficientizarea energetică! Ce se va face în instituție! - 3 ore în urmă
Află totul despre clauza de forță majoră: Seminar interactiv organizat de C.C.I. Maramureș în colaborare cu C.C.I. a României - 4 ore în urmă
Doi polițiști maramureșeni medaliați la etapa finală a Campionatului Național de Judo al MAI - 5 ore în urmă
Festivalul Aproape Baia Mare: Vor uca artiști foarte iubiți de publicul din județul Maramureș, pe scena evenimentului, la Teatrul Municipal în mai! - 6 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, marți, 21 martie - 18 ore în urmă
Proiect finalizat: În Tăuții de Sus a fost deschisă o sală de sport modernă - în urmă
Weekend cu 14 incendii în Maramureș; A rezultat o victimă și multe pagube materiale - în urmă
Maramureșeancă cercetată pentru omor - în urmă
Casa lui Vasile Deac Moșu’ din Bogdan Vodă este de acum în grija administrației județene
În urma demersurilor făcute de autorități s-a reușit preluarea în patrimoniul județului a casei Moșului Deac din Bogdan Vodă.
Acesta mărturisește că are inima împăcată pentru că de acum casa în care trăiește de foarte mulţi ani și unde și-a crescut copiii, construită în 1780, este în grija administrației județene.
Au fost alocat fondurile necesare pentru a schimba în întregime învelitoarea casei. Din cauza intemperiilor era într-un stadiu avansat de degradare, fiind nevoie de o intervenție de urgență. Lucrările au fost coordonate de conducerea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, fiind finalizate recent, iar de acum casa este protejată.
Vasile Deac Moșu’ din Bogdan Vodă este o istorie vie, iar în august a împlinit 93 de ani. A fost primar în Cuhea Maramureșului – satul lui Bogdan Întemeietorul – și de visul lui de a-i face o statuie domnitorului, vis care a luat ființă în cele din urmă.
A bătut drumurile capitalei îmbrăcat în gatii și cămeșă, încălțat cu opinci și mândru că e urmașul domnitorului; a încercat ușile autorităților centrale, umil ca un țăran simplu cu 4 clase ce era, dar demn și conștient de zestrea ce i-au lasat-o precursorii, visând să facă vizibilă umbra domnitorului care străjuiește comuna, să-i ridice o statuie spre cinstire și aducere aminte. Moșu’ Deac a fost 16 ani primar, apoi viceprimar.
Reamintim că în 24 octombrie 2019, Vasile Deac Moșu’ a primit din mâna PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”. Ordinul i-a fost acordat în semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire în Anul Omagial al Satului Românesc, în Patriarhia Română, pentru omul care a fost gata să-şi dea viaţa pentru un vis. Iar visul lui înseamnă istorie, neam, amprentă identitară.
L.C.H.