Share
Casa lui Vasile Deac Moșu’ din Bogdan Vodă este de acum în grija administrației județene

Casa lui Vasile Deac Moșu’ din Bogdan Vodă este de acum în grija administrației județene

În urma demersurilor făcute de autorități s-a reușit preluarea în patrimoniul județului a casei Moșului Deac din Bogdan Vodă.

Acesta mărturisește că are inima împăcată pentru că de acum casa în care trăiește de foarte mulţi ani și unde și-a crescut copiii, construită în 1780, este în grija administrației județene.

Au fost alocat fondurile necesare pentru a schimba în întregime învelitoarea casei. Din cauza intemperiilor era într-un stadiu avansat de degradare, fiind nevoie de o intervenție de urgență. Lucrările au fost coordonate de conducerea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, fiind finalizate recent, iar de acum casa este protejată.

Vasile Deac Moșu’ din Bogdan Vodă este o istorie vie, iar în august a împlinit 93 de ani. A fost primar în Cuhea Maramureșului – satul lui Bogdan Întemeietorul – și de visul lui de a-i face o statuie domnitorului, vis care a luat ființă în cele din urmă.

A bătut drumurile capitalei îmbrăcat în gatii și cămeșă, încălțat cu opinci și mândru că e urmașul domnitorului; a încercat ușile autorităților centrale, umil ca un țăran simplu cu 4 clase ce era, dar demn și conștient de zestrea ce i-au lasat-o precursorii, visând să facă vizibilă umbra domnitorului care străjuiește comuna, să-i ridice o statuie spre cinstire și aducere aminte. Moșu’ Deac a fost 16 ani primar, apoi viceprimar.

Reamintim că în 24 octombrie 2019, Vasile Deac Moșu’ a primit din mâna PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”. Ordinul i-a fost acordat în semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire în Anul Omagial al Satului Românesc, în Patriarhia Română, pentru omul care a fost gata să-şi dea viaţa pentru un vis. Iar visul lui înseamnă istorie, neam, amprentă identitară.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu