Share
Când dorințele bat studiile, varianta de Maramureș: Un funcționar care a avut calitate importantă într-o primărie, condamnat acum de instanță!

Când dorințele bat studiile, varianta de Maramureș: Un funcționar care a avut calitate importantă într-o primărie, condamnat acum de instanță!

Când dorințele bat studiile, varianta de Maramureș: Un funcționar care a avut calitate importantă într-o primărie, condamnat acum de instanță!

O femeie din Sighetu Marmației a fost angajată ani de zile în cadrul unor instituții publice din Maramureș în funcții care necesitau studii juridice superioare, deși aceasta nu era absolventa unei facultăți de profil, arată ziare.com. Ca să aibă dosarul de angajare complet, funcționara și-a falsificat o diplomă de licență a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj ca să treacă drept jurist cu acte în regulă, arată ziare.com.

Abia când individa și-a dorit un post tot în administrația publică, dar la oraș, întreaga tărășenie a fost descoperită. Ileana Măran a ocupat, în perioada 2008-05.12.2016, funcţia de inspector principal în cadrul Compartimentului Stare Civilă și Asistenţă Socială al Primăriei Comunei Onceşti, prin transfer de la Primăria Comunei Bârsana, iar ulterior, în baza Dispoziţiei Primarului Comunei Onceşti, începând cu data de 01.11.2008, aceasta a fost numită pe funcţia de secretar al comunei Onceşti, prin delegare de atribuții. Cu toate acestea, în urma controalelor efectuate, atât de către echipa de control din cadrul Instituției Prefectului Județului Maramureș, cât și de către echipa de control din cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, nu au fost identificate documentele privind cariera profesională a femeii.

Luată la bani mărunți de echipele de control, care verificau documentele în baza cărora Măran a ocupat funcția de secretar al Comunei Onceşti, aceasta a prezentat reprezentanților Prefecturii, în fotocopie, o diplomă de licență înregistrată sub nr. 166/26.26.2006, emisă aparent de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Drept. Verificând la sursă care a emis documentul, inspectorii au aflat că diploma era un fals, universitatea din Cluj anunțând persoana căutată nu a fost absolventa Facultății de Drept. Ancheta a relevant faptul că Măran și-a falsificat diploma de licență, folosind o matriţă găsită pe internet. Deși inițial femeia a explicat că diploma i-ar fi făcut-o o persoană necunoscută, anchetatorii au dovedit că ea singură și-a falsificat documentul de studii, scrisul identificat pe diploma falsă fiind asemănător cu scrisul existent pe documentele din cadrul primăriei comunei Oncești, unde funcționara fusese angajată la ”Starea civilă”. Cu aceeași diplomă falsă, Măran s-a prezentat inclusiv la un concurs pentru ocuparea funcţiei de inspector specialitate în cadrul Serviciului Public de Gospodărie Urbană Sighetu Marmaţiei, post pentru ocuparea căruia erau necesare studii superioare juridice. Trimisă în judecată în iulie 2021 sub acuzația de fals material în înscrisuri oficiale Ileana Măran a fost condamnată de Judecătoria Sighetu Marmației la 10 luni închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității chiar în cadrul primăriilor unde femeia a fost angajată pe un post pentru care nu avea studiile necesare. ”(…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o munca neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 70 zile. Inculpata va presta muncă neremunerată în cadrul Primăriei Bârsana sau al Primăriei Onceşti. Constată că Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca-Facultatea de Drept nu s-a constituit parte civilă în cauză”, potrivit portalului instanțelor de judecată. Decizia poate fi atacată cu apel, mai arată sursa citată în acest articol, iată AICI! Interesant este că în 2019 fostul contabil al Primăriei Oncești a avut și el probleme cu legea. Mai exact, Ioan-Gheorghe Drăguș a fost trimis în judecată de DNA pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată, delapidare în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată. Dar să revenim la cazul de astăzi!

„Solutia pe scurt: În temeiul art. 396 alin. 2 şi 10 noul Cod de procedură penală condamnă pe inculpatul: MĂRAN ILEANA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de -fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, prev de art 320 alin 1 Cod penal, cu aplicarea art 35 alin 1 Cod penal, cu aplicarea art. 375 Cod Procedură Penală, la pedeapsa de 8 luni închisoare şi -uz de fals, în formă continuată, prev de art 323 alin 1 Cod penal, cu aplicarea art 35 alin 1 Cod penal, cu aplicarea art. 375 Cod Procedură Penală, la pedeapsa de 6 luni închisoare, În temeiul dispoziţiilor art. 38 alin. 1 şi 39 alin. 1 lit. b cod penal aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, respectiv închisoarea de 8 luni închisoare, la care se adaugă o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv 2 luni, urmând ca inculpatei să i se aplice în final pedeapsa de 10 luni închisoare. În temeiul art. 91, 92 C.p. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. În baza art. 93 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere inculpata va respecta următoarele măsuri: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Maramureş, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 C.pen., inculpata va frecventa un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţiile din comunitate. Conform art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o munca neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 70 zile. Inculpata va presta muncă neremunerată în cadrul Primăriei Bârsana sau al Primăriei Onceşti. În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. Constată că Universitatea ,,Babe?-Bolyai,, din Cluj Napoca-Facultatea de Drept,cu sediul în mun Cluj Napoca, str Avram Iancu, nr 11, jud Cluj nu s-a constituit parte civilă în cauză. Respinge cererea de desfiinţarea totală a Diplomei de Licenţă nr. 1682 din 26.06.2006 emisă aparent de Universitatea ,,Babe?-Bolyai,, din Cluj Napoca – Facultatea de Drept şi a Diplomei de Licenţă seria U nr 0138100 din 29.09.2006 emisă aparent de Universitatea ,,Babe?-Bolyai,,din Cluj Napoca – Facultatea de Drept. În temeiul art. 274 alin. 1 noul Cod procedură penală, inculpatul va fi obligat să plătească statului suma de 750 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 23 august 2022. Document: Hotarâre 469/2022 23.08.2022”, se arată în soluția pe scurt a instanței.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu