Share
Campionatul European pe Echipe, la Șah: Maramureșeanca Sara Maria Șunea este noua vicecampioană europeană, la Juniori; Cel mai bun rezultat la fete

Campionatul European pe Echipe, la Șah: Maramureșeanca Sara Maria Șunea este noua vicecampioană europeană, la Juniori; Cel mai bun rezultat la fete

Campionatul European pe Echipe, la Șah: Maramureșeanca Sara Maria Șunea este noua vicecampioană europeană, la Juniori; Cel mai bun rezultat la fete

Cu Sara Maria Șunea în formă deosebită, echipa de șah a României devine vicecampioană europeană, o performanță absolut superbă pentru tinerii șahiști din țara noastră.

În perioada 24-30 iulie s-a desfășurat la Iași Campionatul European pe Echipe pentru Juniori. Competiția este organizată pe 2 grupe de vârstă, sub 12 respectiv 18 ani, separat fete și băieți.

O reușită pentru echipă

Echipele masculine au în componență 4 jucători, pe cand cele feminine au în alcătuire 2 șahiste. În grupa fetelor de 12 ani, naționala noastră a fost formată din Sara Maria Șunea la prima masă (cu toate că are doar 11 ani!) , respectiv ucraineanca naturalizată, Vasylyna Semenova. Cele 2 erau cotate inițial ca favoritele 5, dar s-au descurcat foarte bine și la capătul celor 7 meciuri, au reușit 2 egaluri și 5 victorii, obținând astfel medalia de argint. Sara a acumulat 6 puncte, cel mai bun rezultat din competiția feminină.

Medalia de aur a fost cucerită de poloneze, naționala tricoloră devansând echipe precum Germania, Franța, Slovenia, Turcia etc. Din păcate la celelalte grupe România nu a obținut medalii, fiind aproape la grupa fetelor de 18 ani (locul 4), precum și a băieților de 12 ani (locul 5).

Merită felicitați și cei 2 selecționeri, Andrei Murariu și Gergely Szabo care au avut destule ”nopți albe” pentru a studia adversarii și a-i ajuta pe copii.

Vin noi provocări sportive

Sara are dubla-legitimare LPS Satu Mare + Tinerii Lei Baia Mare, dincolo de antrenamentele din cadrul clubului sătmărean, este sprijinită și de bunul prieten, Gergely Szabo, dar și de indianul RB Ramesh, probabil cel mai bun antrenor din lume la nivel de copii, în cadrul proiectului conceput de Federația Română de Șah pentru a susține elitele juvenile ale ”sportului minții” de la noi din țară. În ”echipa” menită să îi ”netezească” calea către performanța șahistă, un rol esențial îl au si părinții și bunicii. Toate aceste elemente însă ar fi insuficiente dacă Sara nu ar fi dispusă să muncească sincer și temeinic pentru a-și dezvolta aptitudinile. În perioada viitoare, ea va participa la Grand Prix Timisoara șah rapid (346 participanți din 30 de țări, cu un fond de premiere de 30 000 euro), Grand Prix Arad (412 participanți din 31 de țări, 30 000 euro fond de premiere) , apoi un nou cantonament cu RB Ramesh. Toamna este perioada în care se vor desfășura celelalte 2 competiții internaționale majore; Campionatul European Individual (deja sunt peste 750 participanți din 45 de țări care au confirmat prezența), 4-15 septembrie, Mamaia șiCampionatul Mondial Individual (Egipt, Sharm El Sheikh, 14-27 octombrie). Multe performanțe îi dorim!

C.Ț.

Citește și

Nouă performanță a Sarei Maria Șunea: Maramureșeanca a câștigat la șah în manieră entuziasmantă Turneul „Tinerii Lei Elo” Baia Mare din 14-16 iulie


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu