Share
Bisericuța de lemn din Drăghia îmbracă veșmânt nou; A început restaurarea picturii

Bisericuța de lemn din Drăghia îmbracă veșmânt nou; A început restaurarea picturii

La 62 de kilometri de Baia Mare, în comuna Coroieni, se află Drăghia, un sat mic, însă care ascunde o adevărată bijuterie.

Mai exact, este vorba de biserica veche, astăzi monument istoric. Biserica de lemn din Drăghia a fost contruită pe o colină nordică a satului în anul 1706, iar hramul acesteia este „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril”.

Potrivit unor scrieri ale fostului preot din Drăghia, Petru Radu (decedat în anul 2007), „forma poligonală îi conferă o notă aparte, şarpanta are penţi piezişe, turn de mărime obişnuită ce adăpostea odinioară clopotele. În vârf e crucea cu şapte braţe şi păunul alături, semn al creştinismului în primele veacuri şi al biruinţei. Intrarea e laterală spre miazăzi, având în stânga inscripţia chirilă «Anul Domnului 1706, Octombrie 14», iar deasupra uşii stă scris «Bot Grigore Meşter»”.

Referitor la interior și atmosferă, părintele a scris: „Interiorul a fost zugrăvit de Petre din Preluca «Am zugrăvit Petre». Pictura e tempera pe pânză şi lemn. Scenele predominante sunt din Vechiul Testament: Scara lui Iacob, Carul lui  Ilie. Mironosiţele şi alte chipuri de sfinţi întregesc tabloul pictural. Pe boltă apare Sfânta Treime. În altar, pictorul i-a zugrăvit în mărime naturală pe cei doi Arhangheli, patronii spirituali ai lăcaşului. Ocrotită de intemperii devastatoare, biserica de lemn de stejar păzeşte cetetea de 300 de ani. Privind o vezi şi simţi credinţă, istorie, cultură, statornicie. Ea este simbolul credinţei noastre ortodoxe, a continuităţii noastre în acest spaţiu nordic. Aici ne sunt rădăcinile. Câţi paşi oare i-or fi trecut pragul, câţi prunci vor fi primit aici Pecetea Darului Duhului Sfânt sau câţi tineri s-au unit prin Taina Cununiei? Câţi răposaţi au primit alinare sufletească în urma stăruinţelor înălţate aici? La câte rugăciuni, la câte cereri, la câte plânsete n-au fost martori aceşti pereţi înegriţi acum de vreme? Preoţi, rând pe rând au săvârşit Sf. Liturghii ce răsunau înălţător ca în marile catedrale ale lumii”.

După lungi ani de așteptări, o mare bucurie pentru comunitate. Frumosul monument îmbracă veșmânt nou.

„Pietrele din temelie, bârnele de stejar, sfinții zugrăviți pe pereții acestei bisericuțe (1706) vorbesc despre credința înaintașilor!

Dârji creștini erau atunci de au putut lupta cu orânduirile nedrepte, cu năvălirile păgâne, cu cei ce voiau să le impună o altă credință.

Au trecut veacuri, vor veni veacuri, credința va arde mereu precum o flacără!

Astăzi, 29 mai 2023, e mare bucurie pe colină. Pictura vechii bisericuțe de lemn va fi restaurată. Dar primit de Sus și luat pe mâini de către restaurătorii domnii Dorin și Monica Handrea (București), care astăzi au pus început bun!

Da, e bucurie pentru că biserica este vie și strălucitoare, iar noi, încă mulți și creștini, prinși într-o horă fără sfârșit.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” – declară Patricia Săsăran, supraveghetor muzeu.

După cum puteți vedea în fotografiile de mai jos, până acum s-a restaurat icoana cu răstignirea lui Iisus si ușile împărătești, la care s-a intervenit și cromatic. Acum se consolidează pictura de pe iconostas.

Așadar, dacă aveți drum în zonă, merită să treceți și pe la biserica de lemn din Drăghia, unul dintre punctele de atracție din Țara Lăpușului.

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu