Share
Anunț oficial în Maramureș: Va fi instituită în județ starea de alertă! Motivul este situația actuală a deșeurilor. Ce presupune în realitate această procedură

Anunț oficial în Maramureș: Va fi instituită în județ starea de alertă! Motivul este situația actuală a deșeurilor. Ce presupune în realitate această procedură

Încă departe de soluționare este în Maramureș problema aceasta a deșeurilor. Autoritățile acum vor să instituie starea de alertă începând cu săptămâna viitoare.

Operatorii economici care se ocupă de colectarea și depozitarea deșeurilor din Maramureș, respectiv Drusal SA, Herodot Grup SRL și Glodsal SRL, își pot relua activitatea începând de astăzi, 13 august, spun autoritățile. Cel puțin teoretic.

Astfel, pentru o perioadă scurtă de timp, deșeurile vor fi transportate și depozitate la depozitele de deșeuri autorizate din Bihor și Timiș, iar începând cu luna septembrie acestea vor fi depozitate la Târgu Mureș, pentru o perioadă de 3 luni. Totodată autoritățile dau asigurări că se caută cele mai bune soluții pentru exproprierea unui teren de pe raza județului Maramureș, urmând ca pe acest teren să fie construit un depozit temporar de deșeuri, care va fi folosit până la finalizarea proiectului SMID Fărcașa.

Conducerea Consiliului Județean Maramureș și a Instituției Prefectului Maramureș au decis ca luni, 16 august, să convoace Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și să propună declanșarea procedurilor pentru instituirea stării de alertă pe teritoriul județului Maramureș, deoarece situația deșeurilor nu poate fi rezolvată altfel, explică oficialii. Reprezentanții executivului județean spun că avem nevoie de un spațiu de depozitare, la noi în Maramureș, pentru a soluționa atât problema depozitării deșeurilor, cât și problema costurilor care în prezent sunt foarte ridicate. Un alt lucru foarte important este faptul că oficialii se află în faza de evaluare a ofertelor pentru restul proiectului care a rămas de executat la depozitul de la Fărcașa, iar termenul de execuție este de 12 luni de zile, mai arată autoritățile maramureșene. Dorința este ca la începutul anului 2023 să avem un depozit conform, la standarde europene, care să rezolve problema deșeurilor în județul Maramureș. Depozitul temporar de deșeuri, care va fi construit în perioada următoare, va fi dotat cu utilajele necesare astfel încât cantitatea de deșeuri depozitată să fie redusă cu peste 35%, dau asigurări oficialii. Astfel, prin gestionarea cât mai eficientă a deșeurilor, am putea contribui cu toții activ la protejarea mediului înconjurător și implicit a sănătății tuturor cetățenilor, mai arată autoritățile județene.

Ar mai fi de spus că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în județul Maramureș (ADIGIDM) Maramureș a trimis o adresă operatorului Drusal prin care i-a cerut să funcționeze în weekend în program normal de lucru și să mobilizeze echipe suplimentare, până la debarasarea gunoiului de la toate punctele de precolectare de pe raza municipiului. Asta după ce Eco Bihor, administratorul depozitului de gunoi din Bihor, a semnat în această după amiază contractul de preluare, pentru câteva săptămâni, a deșeurilor menajere din județul Maramureș. ADIGIDM Maramureș a anunțat faptul că va monitoriza și mâine acțiunea de ridicare a gunoaielor de la punctele de precolectare. Rămâne de văzut ce se va întâmpla!

C.Ț.

Citește și

Situație dramatică în Maramureș!: Nu se mai ridică, începând din 12 august, fracția umedă a deșeurilor, dintr-un total de 31 unități administrativ-teritoriale!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu