Share
Situație dramatică în Maramureș!: Nu se mai ridică, începând din 12 august, fracția umedă a deșeurilor, dintr-un total de 31 unități administrativ-teritoriale!

Situație dramatică în Maramureș!: Nu se mai ridică, începând din 12 august, fracția umedă a deșeurilor, dintr-un total de 31 unități administrativ-teritoriale!

O adevărată bombă ecologică se cam arată în Maramureș, afectate de situație sunt în total un număr de 31 UAT-uri din județ, cele care se află în zona 1 a SMID, printre care și municipiul Baia Mare.

După ce că este știut faptul că în Maramureșul Istoric a fost sistată colectarea deșeurilor, acum a venit rândul zonei din jurul municipiului Baia Mare. Afectate de această situație sunt în total un număr de 31 unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ, cele care se află în zona 1 a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), printre care reședința de județ.

Iată ce anunță operatorul Drusal! „Având în vedere că la această dată nu avem asigurată o soluție pentru depozitarea finală a fracției biodegradabile și pentru stocarea temporară a fracției uscate balotate și înfoliate provenită din fracția umedă comectată în amestec vă anunță căm suntem nevoiți să suspendăm colectarea fracției umede colectată în amestec de la persoane fizice și agenți economici începând cu data de 12 august și până la găsirea unor soluții de către autoritatea contractantă”, arată reprezentanții operatorului de specialitate.

Această adresă a operatorului de salubritate a fost trimisă atât Consiliul Județean Maramureș, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în județul Maramureș (ADIGIDM), Instituției Prefectului Județului Maramureș, către toate UAT-urile din zona 1 de colectare a deșeurilor în cadrul SMID Maramureș, dar și instituțiilor de specialitate, Agenția de Protecție a Mediului, Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Maramureș, dar și Direcția de Sănătate Publică Maramureș. „Vom continua activitatea pentru următoarele servicii: salubrizare stradală în municipiul Baia Mare și colectare fracție uscată colectată separat. În speranța că situația va fi urgent rezolvată, ulterior vă vom anunța data reluării activității la programul normal”, mai arată reprezentanții operatorului de specialitate.

Ce înseamnă de fapt fracție umedă? Fracția umedă a deșeurilor, denumită și definită, potrivit regulamentelor în domeniu, fracția ce conţine deşeurile menajere obişnuite, nereciclabile, resturi alimentare sau cele rezultate din producerea hranei zilnice conținând în special material biodegradabil; „Fracția umedă” va fi depusă în saci de plastic și apoi în recipientul de colectare, inscripționat cu denumirea fracției căreia îi este destinat recipientul. Fracția uscată a deșeurilor, denumită și definită, potrivit regulamentelor, este fracția care conţine deşeurile din categoria materialelor reciclabile (hârtie, PET-uri, pungi de plastic, doze de aluminiu, sticle etc.); „Fracția uscată” va fi depusă în recipientul de colectare, inscripționat cu denumirea fracției căreia îi este destinat recipientul. În fapt asta poate însemna o problemă de sănătate publică întrucât este clar că tomberoanele vor fi sufocate de gunoaiele lăsate în soarele de vară. Ar mai trebui spus faptul că este imperios necesar ca autoritățile să găsească urgent un amplasament de depozitare, mai ales că alte județe au refuzat deșeurile din Maramureș. Cât despre SMID, știm cu toții că el este nefuncțional. Și așa ar mai putea rămâne mult și bine!…

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

  1. De platit in continuare Drusalul chiar daca nu colectează sper că e voie? Conducere incompetenta atât la județ cât și la municipiu,niste nulități.

    Răspunde

Lasă un comentariu