Share
Încă o înfrângere capitală pentru Baia Mare în cursa sa pentru a fi capitală la ceva

Încă o înfrângere capitală pentru Baia Mare în cursa sa pentru a fi capitală la ceva

Proiectul de hotărâre privind aprobarea angajamentului de susținere pentru candidatura Municipiului Baia Mare pentru titlul de ”Capitală Europeană de Tineret, ediția 2022” prevedea în cazul obținerii acestui titlu alocarea sumei de 6.000.000 de euro (în rate anuale). Proiectul a obținut aviz nefavorabil  de la Comisia II pentru amenajarea teritoriului şi urbanism, protecţia mediului şi turism), chestiune care a dat naștere la întrebări.

  • ”Cum se justifică avizul nefavorabil?” (Dorel Mureșan)
  • ”A fost 3 – 3” (Ștefan Lupșa).
  • ”Din câte am înțeles, a fost egalitate de voturi. Acum, dacă președintele de comisie (Radu Ardelean – n.r.), dorește să explice?” (președinta de ședință)
  • ”Scoatem în evidență o chestie, care nu face decât să arunce în derizoriu un proiect. Nu proiectul de hotărâre, ci proiectul de capitală. Lăsați-o așa. Lăsați-o moartă” (primarul).
  • ”Vot” (Cristian Niculescu Țâgârlaș).
  • ”Dacă nu mai sunt discuții, vă rog să votați acum. Proiectul a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” și 3 „abțineri”. Proiectul a trecut” (președinta de ședință).

S-au abținut Irina  Smical, Marin Brăgaru  și  Daniela Băzarea

Non, monsieur

 

Desigur, suma mare votată a se aloca era gândită nu doar pentru repetarea scenariului de la ”Baia Mare 2021” (fundația cu care s-a ratat titlul de Capitală Europeană a Culturii, dar s-a ratat și cunoașterea decontului pentru sumele cheltuite)), ci și pentru a impresiona la jurizarea de la Amiens (Franța) a candidaturilor.  La fel cum s-a mizat pe faptul că scoaterea elevilor de la ore într-un număr impresionant va impresiona decizia. N-a fost așa. Fiind alt nivel al dialogului acolo, când a venit vorba de Baia Mare nimeni n-a spus ”Lăsați-o așa. Lăsați-o moartă!”.

S-a spus  simplu și exact ”Felicitări Tirana, Capitală Europeană a Tineretului 2022!” Căci dintre cele cinci finaliste – Tirana (Albania), Baia Mare (România),  Kazan (Rusia), Poznan (Polonia), Varazdin (Croaţia) – Forumul European al Tineretului  a optat pentru Tirana.

Puteți vedea în galerie oferta câștigătoare, oferta Băii  Mari și oferta simplă a polonezilor din Poznan; una care nu are cum să coste 22.000 de euro, cât a dat primăria Baia Mare firmei Pont Consulting Cluj Napoca, pentru a pierde glorios (dar mai ales scump).

 

Lasă un comentariu