Vă îndemnăm să citiți Acatistul Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, alcătuit de IPS Arhiepiscop Iustinian - 10 ore în urmă
Corul Madrigal a filmat un videoclip la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetul Marmației - 11 ore în urmă
Rapsodul popular Onișor Pop, donație de mare valoare pentru Muzeul ”Acasă” – Tăuții Măgherăuș - 11 ore în urmă
Când poți beneficia de servicii medicale fără card de sănătate - 11 ore în urmă
De ce automatele de colectare refuză unele ambalaje, deși sunt conforme - 12 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 12 ore în urmă
Un elev de la Seminarul Teologic Baia Mare, locul I și calificare la etapa națională la Concursul de referate și comunicări științifice a elevilor din învățământul liceal la disciplina istorie - 12 ore în urmă
„Priviri” din orașul Baia Mare (XII). Parcul Municipal „Regina Maria” în anii 1900-1940. - 12 ore în urmă
Proiectul „Împreună pentru Educație!” la Școala Gimnazială Specială din Baia Mare - 12 ore în urmă
Premieră la Teatrul Municipal: „Șantierul” se deschide duminică, 28 aprilie - 13 ore în urmă
De ce e bun ”Bun de Maramureș”
Prin proiectul FoodChains 4 Europe (Lanțuri alimentare pentru Europa)” – finanțat prin Programul Interreg Europe și implementat de Consiliul Județean Maramureș în calitate de partener, în perioada 2017-2021 – se urmărește dezvoltarea și inovarea produselor locale și a producătorilor din cadrul lanțului alimentar. În acest proiect sunt implicate cinci regiuni : Greater Manchester (Marea Britanie), Varna (Bulgaria), Flevoland (Olanda), Maramureș (România) și Emilia-Romagna (Italia). În cadrul acestui proiect a apărut inițiativa ”Bun de Maramureș”. Marca ”Bun de Maramureș” a fost înregistrată, a fost rezervată denumirea Asociația ”Bun de Maramureș” și s-au organizat deja două ediții ale Târgului ”Bun de Maramureș”. Asociația ”Bun de Maramureș” urmează a se înființa până la sfârșitul anului și va trebui să-și asume rolul de a identifica produsele locale și producătorii maramureșeni care să aibă reprezentativitate, autenticitate și să aducă plus-valoare. Dar și de a stabili niște beneficii concrete pentru protejarea și promovarea produselor locale valoroase. ”În Maramures sunt 65 de producători tradiționali înregistrați, dar interesul a scăzut pentru că în piețe, la vânzare, nu se face nici o diferență între produsele certificate ca tradiționale și restul produselor, nu există niciun fel de facilități sau o departajare” – a precizat precizat Virgil Tânțaș, directorul Direcția pentru Agricultură Județeană Maramureș.
Pentru stabilirea liniilor de acțiune, la finalul lunii iunie a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanți ai conducerii CJ, Mihaela Lițe (managerul de proiect, șef al Biroului de Relații Internaționale a CJ), precum și reprezentanți ai mai multor instituții: Direcția pentru Agricultură Județeană Maramureș, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Maramureş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, GAL Valea Izei-Moisei, GAL Maramureș Vest, GAL Mara Natur, CDIMM Maramureș, WWF România, Asociația EcoLogic, ASSOC Baia Mare, Prod Impex Baguette SRL, Andana Pan Baia Mare SRL, Ferma Zootehnică SRL, precum și UTCN Cluj-Napoca – Centrul Universitar Baia Mare.