Share
Băimăreanul Csaba Ferenc Asztalos este șeful instituției care l-a sancționat cu 5.000 de lei pe președintele României, Klaus Iohannis

Băimăreanul Csaba Ferenc Asztalos este șeful instituției care l-a sancționat cu 5.000 de lei pe președintele României, Klaus Iohannis

Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD), care îl are ca președinte pe Csaba Ferenc Asztalos, băimărean la origine, a luat decizia de a-l sancționa pe șeful statului, Klaus Iohannis, pentru afirmațiile referitoare la maghiari în discursul susținut în contextul scandalului legat de Ținutul Secuiesc.

Concret, CNCD-ul condus de băimăreanul Asztalos a decis că afirmația lui Klaus Werner Iohannis: „Jó napot kívánok, PSD! (Vă doresc o zi bună, PSD)” și discursul ulterior „reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”. Ca atare, „s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Klaus Werner Iohannis. Pentru constatare au votat 6 membri, iar pentru amendă 5” – se arată în comunicatul instituției.

Csaba Asztalos a declarat, pentru DirectMM.ro, care au fost motivele invocate care au condus la decizie. “Vom transmite hotărârea motivată părților. Motivele sunt două. Primul este utilizarea unui clișeu de comunicare. “A da ungurilor Ardealul” era un clișeu utilizat în perioada comunistă, în care ungurii reprezentau imaginea dușmanului. Ca atare, am considerat că, prin declarația respectivă, comunitatea respectivă a fost desemnată ca sursa unui pericol. Al doilea motiv este modalitatea în care președintele a rostit acel salut în limba maghiară. Practic a luat salutul în derâdere. Tonalitatea a fost una total neadecvată. Un președinte de stat poate să ia poziție față de un subiect sau altul, însă fără a leza demnitatea umană a cuiva. Partea politică și declarațiile politice nu ne-au interesat. Există un studiu al Academiei Române făcut de IRES, din care reiese faptul că 77% dintre români cred că ungurii vor să ia Ardealul, în vreme ce 56% dintre români nu au încredere în maghiari. Așadar, în acest context, declarațiile au fost cu atât mai nepotrivite” – a declarat Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Președintele CNCD a explicat că singurul care a votat împotriva sancțiunii a fost un membru PNL. Totodată, Asztalos a menționat că, în cadrul ședinței de săptămâna aceasta, Colegiul Director al instituției a votat decizii atât împotriva unor reprezentanți ai Puterii, cât și a Opoziției. “Afirmațiile domnului Liviu Nicolae Dragnea referitoare la protestatari antiguvernamentali („unelte jalnice ale acestor securiști”, „curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani”, „erau patru șobolani care puneau tot felul de întrebări”), reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi)” – se arată în comunicatul CNCD.

“Plângerea referitoare la Liviu Dragnea este de doi ani și a ajuns în dezbaterea noastră de patru ori. De fiecare dată, voturile au fost împărțite, 4-4, întrucât un post este vacant din totalul de 9. De această dată, s-a căzut la un compromis, iar situația fiind mai veche, s-a luat decizia unui avertisment” – a explicat Csaba Asztalos.

Interesantă, însă, prin comparație, este decizia în cazul senatorului PSD Liviu Marian Pop, pentru faptul că a afirmat că Forumul Democrat al Germanilor din România ar fi continuatorul unor organizaţii naziste, situație în care s-a aplicat doar un avertisment.

Instanța va fi cea care își va spune cuvântul în cazul ultimei sancțiuni aplicate președintelui României. Administrația Prezidențială a reacționat în urma sancțiunii aplicate de CNCD.  La instanța judecătorească lucrurile vor fi analizate mai cu atenție și este foarte probabil să fie luat în considerare faptul că CNCD nu poate opera  cu măsuri atât de diferite. “Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea de astăzi a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, Președintele României va contesta această hotărâre la instanța competentă” – a fost poziția Administrației Prezidențiale.

Trebuie să spunem și faptul că băimăreanul Csaba Ferenc Asztalos, în calitate de președintele al CNCD, are un salariu de bază / o indemnizație lunară în valoare de 16.640 lei, respectiv alte drepturi în bani, 55.000 de lei, în conformitate cu informațiile furnizate de site-ul instituției.

Tot mai mult, apar voci care susțin că, prin modul în care acționează prin legăturile cu factorul politic, instituţii precum CNCD şi CNA ar trebui desfiinţate, în cazul în care nu există o reformare radicală a lor. În acest sens, se exprimă consultantul politic George Rîpă, pentru adevarul.ro: „Modul în care funcţionează anumite instituţii de control şi de reglementare, iar aici mă gândesc în primul rând la CNA şi la CNCD, ne arată clar că soluţia este una singură: desfiinţarea. Astfel de instituţii au ca rol îngrădirea libertăţii de exprimare şi implicit a libertăţii de gândire, singurul mod în care putem ajunge la descoperirea adevărului. Libertatea de exprimare nu poate fi negociată, nu poate fi limitată, aşa cum nici libertatea nu poate fi negociată sau limitată. Exact acesta este sensul mai multor decizii ale Curţii Supreme din Statele Unite care au arătat că fiecare individ are dreptul absolut la liberă exprimare. Deciziile au venit în contextul dezbaterilor pe aşa numitul „hate speech”, un termen la modă care ascunde de fapt tentativa unei grupări de a-şi impune propriile opţiuni ideologice şi de a reduce la tăcere orice opinie contrară. CNA a amendat recent un site de umor din România pentru o glumă (bună sau proastă, irelevant) care îl ironiza pe Liviu Dragnea, dar consideră în regulă afirmaţiile unui lider politic, întâmplător de la PSD, care insinuează că preşedintele ar avea legătură cu regimul nazist. Nimeni nu poate deci contesta faptul că CNCD face activism politic şi ideologic, iar perpetuarea acestei instituţii va avea ca efect principal construcţia unei societăţi conformiste, servile şi lipsite de libertate” – a precizat Rîpă. Rămâne de văzut cum va reuși societatea românească să impună soluții de reformare unor astfel de instituții, care au puternice rădăcini în mediul politic și de aici și interesele în manipularea deciziilor acestora, prin reprezentanții lor.

DirectMM.ro

1 Comentariu în această postare

  1. D-lui Csaba Ferenc Asztalos, baimarean, ii multumim pentru atitudine, este un ADEVARAT BAIMAREAN si MARAMURESEAN, care merita titlul de Cetatean de Onoare al Mun. Baia Mare si al jud. Maramures! Felicitari si va multumim!

    Răspunde

Lasă un comentariu