Share
Acum este mai bine!: În județul Maramureș școlile care se află în localități cu incidență sub 3 la mie pot face fizic cursurile, indiferent de rata vaccinării!

Acum este mai bine!: În județul Maramureș școlile care se află în localități cu incidență sub 3 la mie pot face fizic cursurile, indiferent de rata vaccinării!

Acum este mai bine!: În județul Maramureș școlile care se află în localități cu incidență sub 3 la mie pot face fizic cursurile, indiferent de rata vaccinării!

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat vineri, 19 noiembrie, decizia cu numărul 105 din acest an. Aceasta vine cu un set de măsuri de relaxare în contextul scăderii numărului de cazuri. Una dintre ele vizează procesul educațional.

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat încă de joi că școlile din localitățile cu o rată de incidență a cazurilor de COVID sub 3 la mie vor putea funcționa cu prezență fizică, fără a mai exista condiția vaccinării a 60 la sută din angajații instituției. CNSU a aprobat desfășurarea cursurilor cu prezență fizică în școlile din toate localitățile în care incidența COVID pe ultimele 14 zile este mai mică de 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului școlilor.

Peste 1.800 de localități din România sunt sub acest prag, potrivit listei publicate vineri de Ministerul Educației. În județul Maramureș 61 unități administrativ-teritoriale din totalul de 76 au o incidență mai mică de 3 la mie. Vezi toată situația AICI! „Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ din localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 3/1.000 de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a personalului, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”, se arată în decizia CNSU.

Decizia este una bună iar asta întrucât în Maramureș și în toată țara au apărut situații aberante în ultimele săptămâni. Da, am avut săptămâna aceasta 23 unități de învățământ cu rată de vaccinare 100%. Acestea sunt: Grădinița cu Program Prelungit Arduzel, Școala Internațională Baia Mare, Grădinița cu Program Normal Nr. 24 Baia Mare, Grădinița cu Program Prelungit Băiuț, Grădinița cu Program Normal Boiu Mare, Grădinița cu Program Normal Nr. 5 Borșa, Grădinița cu Program Normal Bocicoiu Mare, Grădinița cu Program Normal Ungureni, Gră­dinița cu Program Normal Cărbunar, Gră­dinița cu Program Normal Plopșor (Ieud), Grădinița cu Program Normal Dăneștii Chioarului, Școala Primară Susani Petrova, Grădinița cu Program Normal Lazii Ruscova, Grădinița cu Program Normal Pedolena Ruscova, Gră­dinița cu Program Normal Vouci Ruscova, Grădinița cu Program Normal Săbișa, Grădinița cu Program Normal „Popa Lupu” Sighetu Marmației, Grădinița cu Program Normal Bozânta Mare, Școala Gimnazială Nistru, Grădinița cu Program Normal Zavesiva Bistra, Grădinița cu Program Normal Nr. 5 Vișeu de Sus, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Vișeu de Sus, Școala Primară Nr. 5 Vișeu de Sus. Am avut și 76 unități de învățământ în care cursurile s-au desfășurat strict online. Un exemplu de lipsă de logică a autorităților centrale este la Grădinița nr. 10 din Baia Mare, unde rata de vaccinare era de 54,16%, deci sub 60%, dar părinții preșcolarilor de la secția de germană au cerut transferul micuților în altă locație, pentru a desfășura cursurile față în față, întrucât cursurile în limba germană au o componentă fonetică iar aceasta nu se poate învăța corespunzător în sistem online. Evident pentru aceasta este nevoie de un acord al entităților din învățământ. Apoi tot săptămâna aceasta am avut șase unități de în­vă­țământ unde niciun angajat nu este vaccinat, deci rată de 0%. Acestea sunt: Școlii Primare Fânațe, Școlii Primare Posta, Grădiniței cu Program Normal Nr. 2 Ruscova, Grădiniței cu Program Normal Oblaz și Grădiniței „Ana” Săpânța. Ori, spre exemplu, Săpânța avea un singur caz de COVID-19 în ultimele două săptămâni. Tocmai de aceea spunem că reconsiderarea incidenței cazurilor la mia de locuitori într-o comunitate este o măsură mult mai logică decât luarea în calcul strict a ratei de vaccinare în rândul cadrelor didactice. Vom reveni cu lista completă a scenariilor în educația maramureșeană de îndată ce CJSU Maramureș le va aproba și publica oficial! Vezi și descarcă decizia AICI!

C.Ț.

Lasă un comentariu